Сполучені Штати побудують 75 км залізничної євроколії в Україні за $225 млн

Сполучені Штати побудують 75 км залізничної євроколії в Україні за $225 млн

Сполучені Штати через USAID та ВАТ «Українська залізниця» підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо взаємної підтримки розвитку 75-кілометрового сегмента залізниці подвійної ширини.

Цей фрагмент з’єднає Львів та Транс’європейську транспортну мережу. Це партнерство, яке призведе до фінансування цього залізничного сегмента в розмірі 225 мільйонів доларів США, підкреслює зобов’язання Сполучених Штатів інвестувати в альтернативні маршрути експорту української сільськогосподарської продукції та критичну важливість такої інфраструктури, як залізниця, для відновлення України.

Завдяки інвестуванню в покращення наземних і залізничних пунктів перетину кордону, експортні потужності зерна можна збільшити приблизно на 2,5 мільйона метричних тонн на рік, збільшивши експорт до 425 мільйонів доларів США. Цей проєкт допоможе зміцнити зв’язок України з Європою, сприяючи економічній стійкості України та сприяючи зрештою зменшенню її залежності від донорської бюджетної підтримки.

Залізниця України використовує широку колію. Європейська мережа використовує вузькі колії стандартної ширини, що вимагає розвантаження та перезавантаження вантажних вагонів на прикордонних контрольно-пропускних пунктах. Цей процес часто займає понад 5 годин на поїзд, що обмежує кількість потягів, які можуть проходити з України в Європу щодня. Цей трудомісткий процес часто призводить до неефективного транспортування зерна та іншої сільськогосподарської продукції.

Технічна підтримка USAID дозволить УЗ розвинути цей сегмент залізниці подвійної колії, що допоможе пришвидшити транспортування українських вантажів до Європейського Союзу та забезпечить швидші маршрути для повернення додому переміщених громадян України.