США звинувачують чотирьох військових РФ у воєнному злочині в Україні проти американця

США звинувачують чотирьох військових РФ у воєнному злочині в Україні проти американця

Чотирьом російським солдатам висунули звинувачення у воєнних злочинах проти американця, який жив в Україні під час російського вторгнення, згідно з історичним обвинуваченням, розпечатаним у середу у федеральному суді Вірджинії. Про це повідомляє CNN.

Справа проти російських солдатів знаменує собою перший випадок, коли уряд США використав закон, якому вже декілька десятиліть, спрямований на судове переслідування тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян.

Чотирьом російським військовим — Сурену Сейрановичу Мкртчяну, Дмитру Будніку, Валерію Лну та Назару Лну — висунули звинувачення за чотирма пунктами, включаючи незаконне ув’язнення, змову з метою вчинення воєнних злочинів, нелюдське поводження та тортури.

Генеральний прокурор Меррік Гарланд назвав звинувачення «важливим кроком до відповідальності за незаконну війну в Україні».

«Як світ став свідком жахів жорстокого вторгнення Росії в Україну, так і Департамент юстиції Сполучених Штатів, — сказав Гарленд на прес-конференції в середу. — Саме тому Департамент висунув перші в історії звинувачення згідно зі статутом США про воєнні злочини проти чотирьох пов’язаних з Росією військовослужбовців у жахливих злочинах проти американського громадянина».

Директор ФБР Крістофер Рей сказав, що хоча це перший випадок, коли Департамент юстиції висунув звинувачення особам за цим статутом воєнних злочинів, це не перша ситуація, коли Бюро розслідує воєнні злочини та притягує винних до відповідальності.

«Людські жертви конфлікту в Україні важким тягарем лягають на серця ФБР, і ми сповнені рішучості притягнути воєнних злочинців до відповідальності незалежно від того, де вони перебувають і скільки часу це займе», — сказав Рей під час прес-конференції.