Зеленський виступив перед учасниками онлайн-саміту лідерів G7: головне з промови

Зеленський виступив перед учасниками онлайн-саміту лідерів G7: головне з промови

Президент України Володимир Зеленський приєднався до учасників онлайн-саміту лідерів G7 в середу, 6 грудня, подякував лідерам та їх країнам за вагому підтримку України, та висловив надію, що людство не програ́є, поки G7 є ефективною організацією. 

Зеленський розповів, що Україні за 2023 рік вдалось 5 досягнень:

По-перше, виграти битву в Чорному морі: «…і тепер у цій акваторії російський терор більше не панує. Нормальне судноплавство відновлюється, і з кожним новим вантажем із наших портів виграє і глобальна продовольча безпека».

По-друге, в України буде шанс виграти битву за енергетику. «Минулого року Росія спробувала вдарити по Україні блекаутом — її ракети та іранські „шахеди“, які стали зброєю російського терору, намагалися знищити нашу енергетику. Зараз ми посилюємо ППО, зокрема з вашою підтримкою, і якщо продовжимо це робити, якщо вистоїмо цієї зими енергетично, російський терор зазнає одного з найбільших програшів».

По-третє, Путін «не виграв жодної операції за цей рік» та значно збільшив тиск на фронті з метою угамувати зростаюче невдоволення росіян результатами війни. «Ми зберігаємо важливі плацдарми на кількох напрямках фронту й готуємося до наступних кроків, і далекобійні засоби в цьому допомагають і дуже допоможуть. Маємо реалістичну стратегію дій, і саме наші українські зусилля — з вашою підтримкою — здатні забезпечити Україні успіх на землі».

Четверте: Україна має виграти битву за мотивацію українців і всієї Європи. «Битва, що триває, не просто про долю України. Це — про Європу. І саме тому ми так активно працюємо, щоб мати зелене світло від ЄС щодо старту переговорів про вступ. Ми реалізовуємо всі необхідні реформи, зокрема, антикорупційні. Я дякую партнерам за відповідну допомогу й поради».

Під кінець Зеленський зазначив: Росія сподівається, що наступного року консолідація світу зруйнується, Америка і Європа проявлять слабкість і не збережуть підтримку України на належному рівні, а вільний світ не дотисне повне виконання санкцій. Тому Президент наголосив, що вільному світу «життєво необхідно зберегти свою консолідованість. Зберегти взаємодію. Зберегти підтримку того, чию свободу намагаються знищити». 

«Я вірю, що ми разом здатні зробити результативним для нас із вами наступний рік. Для нас із вами — для вільних націй. Не для Путіна. Україна має силу. І я прошу вас бути саме такими сильними, як ви вмієте і як уміє свобода», — закінчив звернення президент України.