Білий дім оголосив про зміцнення співпраці з Україною у виробництві зброї

Білий дім оголосив про зміцнення співпраці з Україною у виробництві зброї

6 грудня, у День Збройних Сил України, уряд Сполучених Штатів організував перший день американсько-української конференції оборонно-промислової бази в Департаменті торгівлі у Вашингтоні, округ Колумбія.

Конференція зібрала близько 350 представників промисловості та уряду США, України та Європи для того, щоб зосередитися на значному збільшенні виробництва зброї для підтримки боротьби України за свободу проти російської агресії та посилення довгострокової самооборони України.

Уряди США та України разом прагнуть розвивати надійну та самозабезпечену українську оборонно-промислову базу, яка відтворює інноваційну культуру України, забезпечує матеріалами для нагальних військових потреб і сприяє довгостроковій безпеці та економічному успіху України. Початкові результати конференції були зосереджені на перших кроках: інституціоналізації відносин, процесів і діалогу між промисловістю та державними партнерами.

Співпрацюючи з Конгресом, Держдепартамент планує надіслати радника до Міністерства стратегічних галузей промисловості України для підтримки та прискорення переходу України до оперативно сумісних військових сил, боротьби з корупцією та залучення іноземних інвестицій у критичні галузі. Також США створили міжвідомчу команду, яка підтримуватиме промисловість та партнерів, які шукають вказівок щодо потенційних угод та експортних вимог для ОПК України.

Департамент оборони, Міністерство оборони України та Міністерство стратегічних галузей промисловості України підписали Заяву про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічними даними, які працюватимуть для задоволення нагальних оперативних потреб Збройних Сил України, у тому числі у сферах систем протиповітряної оборони, ремонтно-технічного забезпечення та виробництва критичних боєприпасів. Заява посилює співпрацю між Сполученими Штатами та Україною та сприятиме швидшому проходженню інвестиційних угод через системи.