Більше європейців підтримують вступ України до ЄС, ніж виступають проти

Більше європейців підтримують вступ України до ЄС, ніж виступають проти

Більше європейців підтримують перспективу приєднання України до Європейського Союзу, ніж виступають проти цього, показало нове опитування напередодні ключового саміту Європейської Ради цього тижня. Про це пише CNBC.

Опитування у шести державах-членах ЄС показало значну підтримку прийняття Києва та, меншою мірою, молдовського Кишинева, в прагненні стати наступними в списку столиць ЄС, оскільки обидві країни отримали статус кандидата після вторгнення Росії в Україну у 2022 році, повідомляє Європейська рада із закордонних відносин (ECFR).

Підтримка вступу України була найбільш поширеною в Данії та Польщі, де більшість висловилися за цю ідею. Австрія була винятком, де більше людей виступали проти цієї ідеї. Серед причин протидії були занепокоєння з приводу наслідків для економіки та безпеки прийняття країни, яка постраждала від війни.

Це можна порівняти з широким опором щодо прийняття інших кандидатів на вступ до ЄС, особливо Туреччини, чиї переговори зайшли в глухий кут після того, що комісія назвала «відступом» від демократії та верховенства права. Відповіді також були прохолодними щодо членства Грузії та балканських держав, хоча Чорногорія була найбільш схваленою.

Загалом, новіші члени ЄС були більш відкритими до перспективи розширення, ніж старіші члени. Ці висновки з’явилися напередодні засідання Європейської ради в Брюсселі в четвер для обговорення розширення членства.

Переговори щодо вступу України та Молдови стануть головною темою порядку денного для 27 голів урядів блоку після того, як Європейська комісія рекомендувала минулого місяця розпочати їх офіційно. Пропозиції, ймовірно, зустрінуть відмову, насамперед з боку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який неодноразово заявляв, що виступає проти початку переговорів з Києвом.