Великий мобільний оператор та банки України зазнали безпрецедентної кібератаки

Великий мобільний оператор та банки України зазнали безпрецедентної кібератаки

Провідна мобільна мережа України Київстар заявляє, що стала об’єктом «потужної хакерської атаки». Клієнти залишаються без мобільного та інтернет-зв’язку, і навіть сирени повітряної тривоги в одному місті перестали працювати, повідомляє BBC.

За оцінками, мережа «Київстар» нараховує близько 24 мільйонів клієнтів мобільного зв’язку та мільйон користувачів домашнього Інтернету. У вівторок вранці з’явилися повідомлення про те, що люди та підприємства втратили мобільний та інтернет-сигнал. Також через збій вийшли з ладу сирени повітряної тривоги в Сумах. Військова влада оголосила, що надішле поліцію та машини швидкої допомоги, щоб попередити жителів про будь-які ракетні удари чи удари безпілотників.

Найбільший український банк ПриватБанк заявив, що деякі банкомати не працюють і можуть бути «нестабільними» або «не мати зв’язку». Популярний Monobank заявив, що DDoS атаку було відбито. Служба безпеки України (СБУ) відкрила розслідування.

«Одна з версій, яку зараз розслідують слідчі СБУ, — за цією хакерською атакою можуть стояти російські спецслужби», — йдеться в повідомленні СБУ.

Материнська компанія Київстару Veon, що базується в Нідерландах, заявила, що співпрацюватиме з компанією над «додатковими заходами безпеки», щоб запобігти подібним інцидентам у майбутньому.

Окремо в ГУР МО заявили, що останніми днями Україною було здійснено кібератаку на федеральну податкову систему Росії – під час спецоперації військовій розвідці України вдалося зламати один із надійно захищених ключових центральних серверів державної фіскальної служби. Зусилля Росії щодо відновлення послуг тривають четвертий день.