Байден підтримав Україну на зустрічі з Зеленським, але пообіцяти подальшу допомогу не зміг

Байден підтримав Україну на зустрічі з Зеленським, але пообіцяти подальшу допомогу не зміг

У вівторок президент Джо Байден наполегливо заявляв про критично важливу підтримку України в її війні з Росією, але звучав менш впевнено, ніж будь-коли, що він зможе це реалізувати. Таку думку висловлює Politico.

Поруч із президентом України Володимиром Зеленським Байден назвав «величезною перемогою» виживання України протягом майже двох років повномасштабної війни. Він висловив повну впевненість у тому, що Україна зрештою переможе, і запевнив, що його Білий дім залишатиметься непохитним у своєму союзництві.

Проте зіткнувшись із закоріненим опором республіканців щодо збільшення фінансування на мільярди доларів для зміцнення оборони України, Байден не зміг дати Зеленському те, чого він хотів: непохитну обіцянку.

«Ми ведемо переговори, щоб отримати необхідне фінансування. Не даю обіцянок, але сподіваюсь, що ми зможемо досягти цього — я думаю, що зможемо», — сказав Байден на прес-конференції в Білому домі разом із Зеленським.

Кількома хвилинами до того Байден заявив, що США продовжуватимуть постачати Україні протиповітряну оборону, артилерію та іншу зброю, «доки ми зможемо» — це дуже далеко від багатомісячного рефрену про те, що Вашингтон стоятиме пліч-о-пліч з Києвом «до тих пір, поки це буде потрібно».

Це ще одна ознака того, що Байден не може вільно діяти на світовій арені, як йому заманеться, зазначає видання. Поляризована політика вдома заважає йому робити те, що він хоче — у цьому випадку запевнити Зеленського, що США завжди будуть поруч, щоб зміцнити захист України. У грудні настрій зовсім інший, ніж у вересні під час останнього візиту Зеленського, коли Байден все ще сподівався, що негаразди Вашингтона не вплинуть на те, як США впораються з підтримкою України в війні.