Україна може не впоратись з подальшими ракетними ударами без допомоги США

Україна може не впоратись з подальшими ракетними ударами без допомоги США

Україна зіткнулася з ризиком відсутності озброєнь для відбиття російських ракетних атак по українських містах цієї зими, оскільки постачання ракет із Сполучених Штатів вичерпуються. Таку думку висловлює The Telegraph.

Експерти попереджають, що протиповітряна оборона України не зможе відбити всю зимову кампанію бомбардувань Росії, і війська ППО будуть змушені вибирати, які цілі захищати.

Офіційні особи Білого дому встановили напередодні Нового року крайній термін для Конгресу, щоб схвалити новий пакет військової допомоги для України, але зіткнулися з опозицією з боку політиків-республіканців, які стверджують, що гроші повинні бути витрачені на внутрішні пріоритети, включаючи безпеку кордону.

27 грудня США відправили останній пакет на суму 250 мільйонів доларів, включаючи ракети протиповітряної оборони для захисту українських міст і критичної інфраструктури від повітряного бомбардування російськими військами.

У Пентагоні заявили, що «залишається вкрай важливим, щоб Конгрес якнайшвидше в новому році вжив заходів», щоб схвалити запит на додаткове фінансування в розмірі 61 мільярда доларів та дозволити продовжити допомогу.

Аналітики попереджають, що європейської підтримки буде недостатньо, щоб дозволити Україні захистити всю свою територію від Росії цієї зими, що змусить Україну вибирати, які цивільні та військові цілі варто захищати. Особливу стурбованість викликають постачання ракет-перехоплювачів Patriot, які вперше були поставлені в Україну у квітні.

Республіканці зазначили, що все ще готові обговорювати угоду щодо фінансування України з Байденом, але наполягають на великих інвестиціях у безпеку кордонів США в обмін на їхню підтримку. У п’ятницю президент попередив, що «якщо Конгрес не вживе термінових заходів у новому році, ми не зможемо продовжувати надсилати зброю та життєво важливі системи ППО, необхідні Україні для захисту свого народу».

«Конгрес повинен активізуватися і діяти без подальших зволікань», — сказав Байден.