Західні союзники втратили відчуття невідкладності війни — Зеленський

Західні союзники втратили відчуття невідкладності війни — Зеленський

Згідно з The Economist, президент України Володимир Зеленський обурений ваганнями деяких своїх союзників, а також відчуженістю серед деяких його співвітчизників. Він каже, що Захід втратив відчуття невідкладності, а багато українців — відчуття екзистенційної загрози, яку становить війна, пише Yahoo з посиланням на Українську Правду.

Зеленський підкреслив, що, підтримуючи Україну, Європа захищається від російської агресії.

«Путін відчуває слабкість, як тварина, тому що він і є тварина. Він відчуває кров, він відчуває свою силу. І він вас з’їсть на вечерю з усім вашим ЄС, НАТО, свободою, демократією», — сказав Зеленський.

«Можливо, нам [у 2023 році] не вдалося зробити так, як хотів світ. Можливо, не все так швидко, як хтось уявляв», — сказав Зеленський, додавши: думка про те, що Путін перемагає, — це не більше, ніж «відчуття». Реальність, за його словами, така, що російські війська все ще гинуть у таких місцях, як Авдіївка.

«Можливо, чогось не вистачає. А може, не вистачає когось. Когось, хто може говорити про Україну як про захист усіх нас», — додав президент.

Зеленський також поскаржився на те, що «мобілізації українського суспільства і світу», яка була на початку війни, сьогодні немає, і «це потрібно змінювати».

«Мобілізація — це не тільки питання солдатів, які вирушають на фронт. Це стосується всіх нас. Це мобілізація всіх сил. Це єдиний спосіб захистити нашу державу і деокупувати нашу землю. Давайте будемо чесними, ми переключилися на внутрішню політику. Це вибір, який належить зробити українцям», — зазначив він та додав, що для західних партнерів найважливіше — бути з Україною або відійти, але Україна не відступить.

Зеленський каже, що не бачить «фундаментальних кроків до миру з боку Росії». Натомість він та українці відчувають шквал повітряних атак на українські міста на сході, півдні, півночі та заході.

На думку президента, якщо Росія і посилає сигнали про те, що вона хоче заморозити конфлікт, як повідомляють деякі західні ЗМІ, «це не тому, що вони праведники, а тому, що у них не вистачає ракет, боєприпасів або підготовлених військ. Їм потрібна ця пауза. Відновити всі їхні сили. А потім усіма силами перегорнути сторінку цієї війни».