Кулеба повідомив, коли Захід конфіскує російські активи на користь України

Кулеба повідомив, коли Захід конфіскує російські активи на користь України

Країни Заходу, швидше за все, ініціюватимуть конфіскацію російських активів на користь України вже у 2024 році. Для цього вони мають встановити єдині правила, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телемарафону, пише RBC.

Міністр поділився, що є конкретні напрацювання щодо конфіскації активів у США та Євросоюзі. Крім того, Бельгія вже перенаправила податки на доходи від російських активів на підтримку України.

«Зараз ми знаходимося на другому етапі, де всі зусилля потрібно консолідувати в єдину законодавчу базу. Тобто потрібно встановити єдині правила для країн ЄС і G7», — уточнив Кулеба.

За його словами, з початку 2023 року Україна активно заохочувала партнерів прискорити роботу з цього питання. Це буде одне з ключових питань цього року. Глава МЗС пояснив, що третій етап — передача російських активів Україні — розпочнеться після затвердження такої нормативно-правової бази.

Міністра запитали про дату початку конфіскації російських активів на користь України.

«Це буде в 2024 році. Я скажу це, коли вони це затвердять, тоді воно почне діяти. Минулої осені ми були далекі від ухвалення цієї рамки, а зараз вона обговорюється на рівні G7 і ЄС для затвердження конкретних норм. Ми наближаємося до створення цього правового регламенту для передачі російських активів», — відповів Кулеба.

Варто зазначити, що з початку повномасштабної війни Росії проти України Захід заморозив активи країни-агресора. Однак передача цих активів ще не почалася, оскільки потрібно напрацювати правові підстави.

Раніше стало відомо, що США запропонували країнам G7 конфіскувати на користь України заморожені російські активи на $300 млрд. Відповідний план мають узгодити до другої річниці повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну, повідомляє Financial Times.