«95 квартал» потрапив у скандал на всю країну через новорічне шоу: що сталося

«95 квартал» потрапив у скандал на всю країну через новорічне шоу: що сталося

У новорічному випуску «Кварталу 95» гумористи показали номер, присвячений «дівчині зі Скадовська», який нині перебуває під окупацією, та «жителю Закарпаття». Глядачів мали потішити помилки російськомовної українки, яка намагається навчитися правильно говорити державною мовою, але поки що в неї не виходить. Про це розповідає OBOZ.UA.

Номер викликав бурхливий резонанс в мережі. «Кварталівців» звинуватили в тому, що вони висміюють російськомовних українців, які плутають слова. Учасник шоу, комік Юрій Великий, відреагував на скандал в Instagram.

«Багатьох обурив написаний авторами каламбур, який виникає при вимові фрази „Я зі Скадовська“. Якби смішний каламбур вийшов із назви будь-якого іншого українського міста, у якому люди більше розмовляли російською, була б назва цього міста. Можливо, дійсно, в цій ситуації недоречно було для жартів обирати саме Скадовськ, який сьогодні знаходиться під ворожою окупацією», — прокоментував комік жарт «я сі Ськадовська».

Гуморист заявив, що «кварталівці» нібито хотіли, навпаки, заохотити українців розмовляти рідною мовою, а не боятися помилятися. Однак глядачам здалося, що наміри були зовсім протилежними.

На тлі скандалу флешмоб під назвою «Скадовськ говорить українською» запустив міський голова Олександр Яковлєв у відповідь на жарти про мешканців міста. Мер підкреслив, що жителі нині окупованого міста, хоч і спілкувалися російською раніше, але на гідному рівні володіють рідною мовою і добре її розуміють. Він запросив скадовчан зачитати українську поезію і першим це зробив, продекламувавши вірш Григорія Чубая «В двадцятий вік не просто жити».

Великий додав, що «кварталівці» не хотіли нікого образити.

«Ми точно не ставили за мету образити будь-кого з українців, особливо тих наших людей, які знаходяться зараз під окупацією. І якщо цей номер зачепив чиїсь почуття, ми приносимо свої вибачення. Але нас точно не можна звинувачувати в нерозумінні болю наших співгромадян з тимчасово окупованих територій, тим більше, що дехто з наших акторів та авторів народилися саме в цих містах. Скадовськ — це Україна. Скадовськ говорить українською», — підсумував гуморист, використавши фразу-гасло.