Спочатку безпека кордону США, потім фінансування для України: спікер Джонсон

Спочатку безпека кордону США, потім фінансування для України: спікер Джонсон

Спікер Палати представників США Майк Джонсон відвідав в середу кордон з Мексикою, щоб вимагати жорсткої імміграційної політики в обмін на підтримку прохання президента Джо Байдена про екстрене фінансування України. Про це пише AP.

Поїздка в Ігл-Пасс, штат Техас, відбулася в той момент, коли Сенат веде складні переговори в надії досягти угоди щодо прикордонної політики, яка могла б розблокувати підтримку Республіканською партією Сенату пакета Байдена на 110 мільярдів доларів для України, Ізраїлю та безпеки США.

Але Джонсон сказав Associated Press під час прикордонного туру, що він твердо дотримується політики законопроєкту, ухваленого республіканцями в Палаті представників у травні без жодного голосування демократів. Законопроєкт H.R.2 відновить багато з політики, яку проводив 45-й президент Дональд Трамп, продовжить будування стіни на кордоні та запровадить нові обмеження для шукачів притулку. Демократи назвали закон «жорстоким» і «антиіммігрантським», а Байден пообіцяв накласти вето.

«Якщо президент Байден хоче законопроєкт про додаткові витрати, зосереджений на національній безпеці, краще почати із захисту національної безпеки Америки, — сказав Джонсон. — Спочатку ми хочемо закрити та забезпечити безпеку кордону».

Представники адміністрації розкритикували поїздку Джонсона як політичний трюк, який мало допоможе вирішити проблему. Речник Білого дому Ендрю Бейтс заявив, що республіканці ставлять під загрозу національну безпеку, погрожуючи закрити уряд і затримуючи затвердження фінансування додаткової безпеки кордону.

Байден висловив готовність піти на політичні компроміси, оскільки історична кількість мігрантів, які перетинають кордон, стає все більшою проблемою для його кампанії переобрання 2024 року. Голова департаменту внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас і співробітники Білого дому брали участь у переговорах у Сенаті.

Наприкінці грудня Пентагон оголосив пакет військової допомоги Україні, який буде останнім, якщо Конгрес не схвалить запит Байдена на фінансування. Росія завдала шквалу ракетних і безпілотних ударів по Україні як напередодні свят, так і в новому році.