США звинувачують РФ у використанні північнокорейських ракет проти України

США звинувачують РФ у використанні північнокорейських ракет проти України

Україна поки що не може підтвердити, що Росія використовувала північнокорейські ракети для нападу на неї, після того, як Вашингтон звинуватив Москву у використанні зброї, наданої Пхеньяном. Про це повідомляє France24.

Білий дім виклав ці звинувачення наприкінці четверга. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі назвав ці постачання «значною ескалацією, що викликає занепокоєння», але через кілька годин після цієї заяви Київ сказав, що Україна ще має самостійно знайти докази на підтримку цих заяв.

«Поки що ми не маємо інформації про те, що такі ракети були використані. Сполучені Штати зробили відповідну заяву, — заявив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат в інтерв’ю державним ЗМІ. — Тому експерти вивчать уламки, і тоді ми зможемо сказати, чи є це фактом, чи ні. Поки що я не можу це підтвердити».

У загарбницькій російській війні на виснаження, яка, як сподівався Кремль, завершиться за лічені дні, Київ і Москва намагаються поповнити запаси артилерійських снарядів, безпілотників і ракет дальнього радіуса дії.

За словами Кірбі, ракети, що постачаються Пхеньяном з дальністю польоту близько 900 кілометрів (550 миль), були випущені Росією під час двох атак на Україну протягом минулого тижня. Він сказав, що Росія запустила щонайменше одну з ракет, наданих Північною Кореєю, 30 грудня, яка впала у відкритому полі в Запорізькій області. Потім московські війська випустили «кілька» балістичних ракет по Україні в рамках масованої повітряної атаки 2 січня.

Кірбі заявив, що цей розвиток подій підкреслює необхідність прийняття Конгресом США пакету життєво необхідної військової допомоги Україні, без якого підтримка незабаром вичерпається. Засоби протиповітряної оборони для України, яка останніми днями зазнала шквалу повітряних атак з боку Росії, є «абсолютно» пріоритетним завданням.