Кадиров благає США зняти з санкції з сім’ї в обмін на українських військовополонених

Кадиров благає США зняти з санкції з сім’ї в обмін на українських військовополонених

Лідер Чечні Рамзан Кадиров знову зажадав від Сполучених Штатів скасувати санкції проти членів його сім’ї — і його коней — цього разу пропонуючи в обмін українських військовополонених, повідомили російські державні ЗМІ в п’ятницю. Про це пише Newsweek.

Кадиров, вірний соратник президента Росії Володимира Путіна, зробив цю пропозицію через колишнього офіцера американської розвідки Скотта Ріттера, який відвідав Грозний, столицю Чечні. Раніше Кадиров виступав проти санкцій, накладених США та їх західними союзниками на нього самого та його родичів, а також десятки високопосадовців Росії та союзників Путіна, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«У нас є полонені, яких ми взяли в Донецькій і Луганській областях, — цитують слова Кадирова Ріттеру, колишньому чиновнику США, а віднедавна улюбленцю росЗМІ. — Я передаю нашому гостю список військовополонених. Якщо вони знімуть санкції з моєї матері, моїх дочок, невинних людей, коней, крім мене самого, то ми віддамо цих людей».

Як повідомляє державне медіаагентство ТАСС, у рамках такої «угоди» Кадиров нібито запропонував звільнити 20 українських полонених.

Не відразу зрозуміло, чому Кадиров вирішив зв’язатися з владою США через Ріттера, опального колишнього інспектора зі зброї ООН і аналітика Корпусу морської піхоти, який також є засудженим за сексуальні злочини. У 2011 році Ріттер був визнаний винним у незаконному контакті з неповнолітньою, серед інших звинувачень, і відсидів півтора року у в’язниці США між 2012 і 2014 роками.

Мати Кадирова, Аймані Кадирова, потрапила під санкції в серпні 2023 року в рамках більш широких зусиль Державного департаменту США «сприяння притягненню до відповідальності фізичних та юридичних осіб, причетних до примусового переміщення та депортації українських дітей». Держдепартамент також наклав санкції на Фонд Ахмата Кадирова, яким керує його мати, який, за його словами, використовується сім’єю Кадирова для проведення «перевиховання» українських дітей у таборах за межами Грозного в Чеченській Республіці.

Кадиров, проти якого США ввели санкції у 2017 і 2020 роках, неодноразово виступав проти обмежень, які він називав несправедливими, нелегітимними і «неетичними».