Американський історик Тімоті Снайдер зібрав $950 000 на захист українського неба

Американський історик Тімоті Снайдер зібрав $950 000 на захист українського неба

Тімоті Снайдер разом із чотирма професорами провідних університетів світу зібрав 950 тисяч доларів на систему виявлення повітряних цілей Safe Skies («Безпечне небо»), повідомляє благодійна фандрейзингова ініціатива президента України UNITED24.

Кошти покривають вартість 2500 датчиків і допоможуть захистити Сумську, Одеську, Миколаївську та Херсонську області від безпілотників і ракет. Професор Єльського університету продовжує збір коштів із другою метою — ще 950 000 доларів. На черзі у програмі — Харківська, Кіровоградська, Полтавська та Черкаська області.

Safe Skies — це інноваційна сенсорна система для виявлення цілей на дуже низькій висоті та прогнозування їх курсу для подальшої нейтралізації. Технологія штучного інтелекту також дозволяє передбачати, звідки можуть прийти наступні загрози.

«Мені було дуже приємно бачити, як швидко люди відреагували на Safe Skies. Підтримка людей у всьому світі врятувала життя та принесла мир родинам, які інакше постраждали б. Я хотів би зараз подивитися, чи зможемо ми зробити те саме ще для чотирьох областей України. Зараз сезон щедрості, і ми всі можемо зробити свій внесок», — сказав Снайдер.

Safe Skies довела свою ефективність під час випробувань як проти крилатих ракет, так і проти ворожих БПЛА Shahed 136. Під час випробувань в 11 областях України вона виявила 100% повітряних загроз без жодної помилки. Для ефективного захисту території України необхідно 12,5 тисяч приладів.

Це вже другий збір коштів видатного історика та посла UNITED24 Тімоті Снайдера. До нього приєдналися Френсіс Фукуяма зі Стенфордського університету, Рорі Фіннін з Кембриджа, Тімоті Гартон Еш з Оксфорда та Сергій Плохій з Гарварду. Ці видатні науковці об’єдналися, щоб захистити українців від російських обстрілів взимку.