Зеленський у Вільнюсі розповив про очікування від нового саміту НАТО

Зеленський у Вільнюсі розповив про очікування від нового саміту НАТО

Президент України Володимир Зеленський, який у середу перебував з візитом у Вільнюсі, провів у Президентському палаці спільну пресконференцію з президентом Литви Ґітанасом Науседою, розповідає Delfi.

Зеленський заявив, що Україна ніколи не стане «заручницею географії» і не дозволить Росії знищити свою державність. Він подякував Литві за підтримку та допомогу, додавши, що зброя, передана країною Україні, допомогла зупинити вторгнення.

Говорячи про озброєння, президент Зеленський наголосив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони, яких у світі не вистачає. За його словами, Україна зацікавлена у спільному виробництві озброєнь і почала працювати з партнерами зі Сполучених Штатів, продовжує співпрацю з європейськими партнерами.

Крім того, Зеленський заявив, що президент Росії Володимир Путін не збирається зупинятися і його мета — повна окупація України. За словами президента України, будь-які сумніви партнерів щодо фінансової та військової підтримки України лише ще більше підбадьорять РФ.

Зеленський заявив, що Путін не зупиниться, поки повністю не знищить Україну, і якщо Україна впаде, то ризики для безпеки зростуть для країн Балтії та Молдови. Він зазначив, що Росія також почала погрожувати незалежності Фінляндії та Узбекистану.

Говорячи про майбутній саміт НАТО у Вашингтоні, Зеленський зазначив, що очікує почути повідомлення про нові можливості щодо протиповітряної оборони та членства України в Альянсі.

Науседа зауважив, що якщо у Вашингтоні буде досягнуто незначного прогресу щодо вступу України до НАТО, то це, ймовірно, сприймуть як провал. Тому він закликав зробити ще один крок до вступу України до НАТО.