Держдепартамент США засудив передання ракет від КНДР до Росії

Держдепартамент США засудив передання ракет від КНДР до Росії

Державний департамент Сполучених Штатів випустив офіційну заяву, яка засуджує передання балістичних ракет від Північної Кореї до Росії.

«Ми найрішучіше засуджуємо експорт Корейською Народно-Демократичною Республікою (КНДР) і закупівлю Росією балістичних ракет КНДР, а також використання Росією цих ракет проти України 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року», — зазначають у Держдепартаменті.

У повідомленні йдеться, що передача цієї зброї збільшує страждання українського народу, підтримує загарбницьку війну Росії та підриває глобальний режим нерозповсюдження. Використання Росією балістичних ракет КНДР в Україні також дає КНДР цінну технічну та військову інформацію.

«Ми глибоко стурбовані наслідками цієї співпраці для безпеки в Європі, на Корейському півострові, в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі», — говориться у заяві.

Держдепартамент підкреслює, що «наші уряди разом рішуче протистоять передачам зброї між КНДР і Росією. Передача балістичних ракет разом із будь-якою іншою зброєю та пов’язаними з ними матеріалами з КНДР до Росії грубо порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН (РБ ООН), а саме резолюцію 1718 (2006), резолюцію 1874 (2009) і резолюцію 2270 (2016) — яку Росія сама ж і підтримувала».

Влада США уважно стежить за тим, що Росія надає КНДР в обмін на цей експорт зброї, а також закликає КНДР і Росію дотримуватися відповідних резолюцій РБ ООН і негайно припинити всі дії, які їх порушують.

«Ми закликаємо всі держави-члени ООН, включаючи всіх членів Ради Безпеки ООН, приєднатися до нас у засудженні Росією та КНДР грубих порушень РБ ООН. Поки Росія запускає хвилі ракет і безпілотників проти українського народу, ми продовжуватимемо разом підтримувати Україну. Ми також закликаємо КНДР відповісти на численні та справжні пропозиції повернутися до дипломатії, єдиного шляху до міцного миру на Корейському півострові», — підсумовує Держдепартамент.