Україна внесла американську мережу Subway до списку спонсорів війни

Україна внесла американську мережу Subway до списку спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) України внесло американську транснаціональну франшизу ресторанів швидкого харчування Subway до списку міжнародних спонсорів війни, передає Ukrinform.

На російському ринку продовжують працювати понад 500 ресторанів, які платять до російського бюджету сотні тисяч доларів податків, повідомляє НАЗК. Subway активно рекламує свою діяльність через санкційні російські соцмережі та доставляє їжу через сервіси Яндекса, які співпрацюють з урядом і правоохоронними органами РФ.

Subway є однією з найбільших мереж у світі за кількістю ресторанів. Вона відома своїми сендвічами, салатами та ролами. Компанія позиціонує себе як здорову альтернативу традиційному фастфуду. Компанія заявляє, що турбується про здоров’я споживачів, але продовжує працювати в Росії, фінансуючи вбивства українців, зазначає НАЗК. Мережа російського Subway є третьою за величиною в Європі після Великобританії та Німеччини.

Компанія працює в Росії понад 20 років, створила близько 6000 робочих місць, має 550 ресторанів у 122 містах. З початку повномасштабного вторгнення не повідомляла про скорочення своєї діяльності в Росії. Таким чином, окрім сплати податків до держбюджету терористичної держави, компанія надає росіянам робочі місця, підтримуючи російську економіку та працевлаштування.

У Росії франшиза Subway належить компанії Subway Russia Service Company зі штаб-квартирою в Санкт-Петербурзі. У Subway заявили, що всі ресторани в країні є незалежними власниками та управляються місцевими та головними франчайзі, і тому ресторани залишаються відкритими в Росії. Це твердження щодо неможливості впливати на власних франчайзі є неправдивим і фактично оманливим, вважають у НАЗК.

З боку керівництва компанії не було жодних спроб засудити війну Росії проти України, зазначає видання.