Зеленський у Давосі зустрівся з держсекретарем США та генсеком НАТО

Зеленський у Давосі зустрівся з держсекретарем США та генсеком НАТО

Перебуваючи у швейцарському Давосі з нагоди Всесвітнього економічного форуму, президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Ukrinform.

Президент подякував голові НАТО за непохитну підтримку у захисті від російського вторгнення.

«Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг обговорили ситуацію на полі бою. Президент поінформував [Столтенберга] про масовані російські обстріли українських міст і громад, які відбулися останнім часом. Глава держави наголосив на важливості подальшого посилення української системи протиповітряної оборони. Сторони також обговорили інші оборонні потреби України», — йдеться в офіційному повідомленні.

Зеленський та Столтенберг також відзначили важливість підписання двосторонньої угоди про безпекову співпрацю між Україною та Великою Британією. Президент України додав, що триває робота над підписанням подібних документів з іншими партнерами. Глава держави зазначив, що Україна очікує ухвалення рішень, які наблизить її членство в НАТО.

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен пообіцяв постійну підтримку США Україні на зустрічі з Зеленським, попри суперечку в Конгресі щодо схвалення нового фінансування.

«Ми сповнені рішучості підтримувати Україну, і ми дуже тісно співпрацюємо з Конгресом, щоб досягти цього. Я знаю, що наші європейські колеги зроблять те саме», — сказав Блінкен Зеленському під час їхніх перемовин.

Джейк Салліван, радник президента Джо Байдена з національної безпеки, приєднався до зустрічі та сказав Зеленському, що Сполучені Штати та їхні союзники налаштовані «забезпечити поразку Росії та перемогу України». Зеленський подякував адміністрації Байдена та «двопартійній підтримці» в Конгресі США.

«Ви згадали про Конгрес. Ми дуже розраховуємо на вашу підтримку — на продовження вашої величезної підтримки», — сказав Зеленський.

Зокрема, він вказав на американську систему Patriot, яка допомогла Україні збити шквали російських ракет.

«Вона дійсно допомагає людям вижити під час великої агресії з боку Росії», — сказав Зеленський.