США готуються до війни з Росією та Китаєм у космосі

США готуються до війни з Росією та Китаєм у космосі

Військові лідери США постійно наголошують, що космос — це поле битви майбутнього. Останні заяви, які продовжують це орбітальне брязкання зброєю, прозвучали під час церемонії зміни командування на базі космічних сил Петерсон у Колорадо-Спрінгс, пише Space.com.

Під час церемонії керівництво Космічного командування США змінилося з генерала Джеймса Дікінсона на генерала Стівена Вайтінга, нині третього командира, який керує Космічним командуванням, що відповідає за всі військові операції США в космосі. На церемонії заступниця голови Департаменту оборони Кетлін Хікс заявила, що в той час, як Китайська Народна Республіка (КНР) і Росія прагнуть перетворити космос на «територію війни», Сполучені Штати віддані лише стримуванню.

«І Росія, і КНР розвивають свої військові доктрини для поширення в космосі, — сказала Хікс. — Обидві країни розгортають можливості, які можуть націлюватися на GPS та інші життєво важливі космічні системи, і ми бачили, як обидві країни проводять операції проти нас, наших союзників і партнерів, щоб зменшити наші космічні переваги. Агресивні дії наших конкурентів прагнуть змінити космос у поле війн».

Сполучені Штати, за словами Хікс, зацікавлені в космічних військових можливостях лише для того, щоб слугувати стримуючим фактором або попередженням про те, що американські орбітальні активи не можна чіпати.

«Але я хочу прояснити, — продовжила Хікс, — конфлікт не є неминучим ні в космосі, ні деінде, і Сполучені Штати Америки зобов’язуються запобігати конфлікту шляхом стримування, даючи зрозуміти нашим конкурентам, що ціна агресії буде значною. Що це переважує будь-які мислимі вигоди».

Інший доповідач під час церемонії — віцеголова Об’єднаного комітету начальників штабів, адмірал ВМС Крістофер Грейді — додав, що зараз космос є найважливішою сферою, в якій діють військові США. Важливість цього підкреслюють останні конфлікти у світі, в яких космічні засоби як супутники зв’язку та системи GPS відіграли життєво важливу роль. Зокрема, Starlink в Україні.

«Нещодавні конфлікти яскраво проілюстрували незамінну роль космосу в обороноздатності нашої країни, — сказав Грейді. — І, на мій погляд, космос став нашою найважливішою сферою ведення бойових дій — невід’ємною частиною нашої національної безпеки, оперативної сумісності нашої коаліції та нашої глобальної стабільності».