Байден скликає зустріч із лідерами Конгресу щодо допомоги Україні: Джонсон проти

Байден скликає зустріч із лідерами Конгресу щодо допомоги Україні: Джонсон проти

Президент США Джо Байден має намір прийняти лідерів Конгресу в Білому домі в середу, щоб обговорити його запит на мільярди доларів для України, Ізраїлю, союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні та на кордоні між США та Мексикою, пише NY1.

Зустріч, а також безпосередню участь Байдена можна розглядати як помітну подію, оскільки пакет приблизно в 106 мільярдів доларів й досі залишається у підвішеному стані, попри наполегливі прохання адміністрації до Конгресу прийняти його.

Прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр підтвердила зустріч, повідомивши журналістам, що Байден прийме лідерів Конгресу разом із провідними членами республіканців і демократів у «ключових комітетах». Повний список присутніх не було оголошено, але він, ймовірно, включатиме лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, лідера меншості в Сенаті Мітча МакКоннелла, спікера Палати представників Майка Джонсона, і лідера меншості в Палаті представників Хакіма Джеффріса.

Сам Байден неодноразово попереджав про жахливі наслідки, якщо Конгрес не підпише додаткове фінансування, зокрема гроші для України. Не зважаючи на це, спікер Джонсон заявив, що не має наміру обговорювати з Байденом виділення коштів Україні, доки не буде вирішено питання з південним кордоном США.

«Ми повинні знати, що Україна не стане наступним Афганістаном. І багато американців мають питання, чому це триває без належних відповідей. Але до того, як хоча б почати говорити про Україну, я скажу президенту — кордон, кордон, кордон. Ми повинні вирішити власні проблеми, перш ніж робити щось ще», — заявив Майк Джонсон.

Неясно, чи досягне Сенат проривної угоди, яка зможе пройти через верхню палату, і коли це буде. І якщо вони це зроблять, потенційна угода, ймовірно, зіткнеться з важким шляхом у контрольованій Республіканською партією Палаті представників, де двопартійний компроміс щодо прикордонної політики може бути недостатнім для деяких республіканців.

Відповідаючи на запитання, чи є зустріч у середу ознакою того, що угода щодо кордону близька, Жан-П’єр підкреслила, що переговори «все ще тривають», але «прямують у правильному напрямку».