Блінкен скептично налаштований щодо припинення вогню в Україні

Блінкен скептично налаштований щодо припинення вогню в Україні

Державний секретар США Ентоні Блінкен у середу висловив сумніви щодо досягнення перемир’я в Україні, заявивши, що Росія не продемонструвала доброї волі через майже два роки після вторгнення. Про це повідомляє Barrons.

Він зробив це зауваження на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія. Вони прозвучали наступного дня після того, як президент України Володимир Зеленський, пропонуючи провести глобальний мирний саміт, твердо заявив, що будь-яке врегулювання вимагає, щоб Росія залишила територію України.

«Я не бачу цього», — сказав Блінкен про перспективи припинення вогню.

«Ми завжди відкриті до цього, уважні до цього, тому що український народ хоче цього більше, ніж будь-хто інший, — додав держсекретар США. — Але з боку Росії має бути готовність до переговорів, до добросовісних переговорів, заснованих на базових принципах, які були порушені її агресією — територіальна цілісність, суверенітет, незалежність. Якщо і коли Росія буде готова вести переговори на цій основі, вона знайде українців, які захочуть це зробити, і вона, безумовно, знайде підтримку з боку Сполучених Штатів».

Заклики до припинення вогню лунають дедалі частіше, оскільки Україна намагається відвоювати захоплені території у Росії, а Конгрес США зволікає зі схваленням збільшення військової допомоги Києву на прохання президента Джо Байдена.

Блінкен висловив сумнів щодо намірів президента Володимира Путіна, зазначивши, що Сполучені Штати мали перемовини з Росією напередодні вторгнення в лютому 2022 року про те, що Москва назвала занепокоєнням щодо безпеки України.

Путін тоді попередив про вступ України до альянсу НАТО.

«Ви не повинні мені вірити. Просто прочитайте, що говорить президент Путін. Ніколи не йшлося про це. Йшлося завжди про велике бачення відновлення великої Росії», — сказав Блінкен.