«Україна буде одним із пріоритетів на саміті у Вашингтоні»: заступник генсека НАТО

«Україна буде одним із пріоритетів на саміті у Вашингтоні»: заступник генсека НАТО

Сьогодні, 17 січня 2024 року, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулося засідання найвищого військового органу НАТО — Військового комітету — у форматі начальників Генеральних штабів. У центрі уваги засідання — посилення сил і засобів стримування і оборони НАТО шляхом максимального забезпечення виконання нових оборонних планів.

Заступник Генерального секретаря Мірча Джоане окреслив деякі з головних пріоритетів саміту, який відбудеться у Вашингтоні, округ Колумбія, в липні 2024 року.

«На цьогорічному саміті у Вашингтоні ми підемо далі. Робити те, що необхідно для забезпечення безпеки наших людей, наших країн і, так, міжнародної системи, заснованої на правилах. Ми зміцнимо нашу колективну оборону, особливо нашу протиповітряну і протиракетну оборону».

«Ми посилимо нашу підтримку України. І я вдячний усім вам за зустріч з вашим українським колегою сьогодні. Перше засідання Ради Україна-НАТО у форматі начальників Генеральних штабів є ще одним свідченням нашої незмінної підтримки цієї країни, адже українці також ведуть нашу боротьбу. І ми будемо ще тісніше співпрацювати з нашими партнерами по всьому світу».

Обговорюючи нові оборонні плани, адмірал Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО, сказав: «Це найбільш комплексні оборонні плани, які НАТО має з часів закінчення холодної війни. Ніколи раніше плани НАТО і національні оборонні плани не були так тісно пов’язані між собою», підкресливши важливість нових оборонних планів і те, як вони формуватимуть збройні сили Альянсу на десятиріччя вперед.

Відзначаючи важливість трансформації бойових дій НАТО, адмірал Бауер говорив про необхідність зосередитись на результативності, а не на ефективності в цю нову еру колективної оборони.

Напередодні брифінгу генерала Валерія Залужного, Головнокомандувача Збройних Сил України, щодо ситуації в країні, голова Військового комітету зазначив: «Ми будемо підтримувати Україну в усіх питаннях: Україна матиме нашу підтримку на кожен наступний день. Тому що не треба помилятися: результат цієї війни визначатиме долю світу».