Клон іранського дрона Shahed виставили на продаж на сайті Alibaba

Клон іранського дрона Shahed виставили на продаж на сайті Alibaba

На китайському сайті електронної комерції Alibaba з’явилось оголошення про безпілотник, створений за моделлю дрона-камікадзе іранського виробництва, який Росія регулярно використовує для атак на Україну. Про це пише Vice.

Після того, як медіа зв’язалися з постачальником, що базується в Шеньчжені, дрон було видалено з вебсайту компанії та Alibaba.

БПЛА XHZ-50 з фіксованим крилом було виставлено за ціною 57 000 доларів. Згідно зі специфікацією, дрон важить трохи менш як 150 фунтів, працює на бензині, і ним можна керувати за допомогою дистанційного керування на відстані до шести миль. XHZ-50 надзвичайно схожий на Shahed-136, який виробляється Іраном і продається в Росію.

Україна стверджує, що за останні два роки Росія випустила по українських містах вже понад 3000 «шахедів». Ці безпілотники відомі тим, що вони гучні завдяки двигунам, що працюють на бензині, і їх легко збити, оскільки вони повільні та гарячі, тому їх легко побачити за допомогою тепловізора.

БПЛА з фіксованим крилом вже давно можна придбати в Інтернеті від різних постачальників по всьому світу, в тому числі від американських компаній. Що відрізняє цей безпілотник, так це його разюча візуальна схожість із Shahed-136. В описі свого продукту Sunlipo стверджує, що дрон призначений для комерційного використання.

Перед зникненням сторінки, вебсайт показував три різні моделі безпілотних літальних апаратів, доступних для придбання, у тому числі дві з різними варіаціями носа та крил. Вони коштують 46 000 доларів, і можуть перевозити корисне навантаження лише 44 фунти (20 кг), порівняно з потужністю XHZ-50 у 110 фунтів (50 кг). У повному описі дрона йдеться про те, що це «БПЛА з фіксованим крилом, потужністю 20 кг із важким корисним навантаженням і довготривалим польотом, зйомкою та картографуванням».

Сам Shahed-136 важить 539 фунтів (244 кг). XHZ-50 також дорогий. Однією з переваг Shahed-136 є те, що Іран може виробляти та продавати їх настільки дешево. Ціни різняться між моделями, але експерти оцінюють, що Shahed коштує лише близько 20 000 доларів.