Російський фейк: Тейлор Свіфт, Опра та інші знаменитості нібито критикували Україну

Російський фейк: Тейлор Свіфт, Опра та інші знаменитості нібито критикували Україну

Джастін Бібер, Селена Гомес, Річард Бренсон… Здається, усім цим зіркам є що сказати про Україну. Виявляється, тут діють темні сили, пише Euronews.

«Сумно бачити, як Україна використовує нашу допомогу. Хтось серйозно повинен покласти цьому край», — свідчить цитата французькою та німецькою мовами поруч із фотографією зіркового футболіста Кріштіану Роналду.

«Чому перша леді України Олена Зеленська купує прикраси Cartier на 1 мільйон доларів, коли її чоловік просить у США грошей на війну?» — йдеться в іншій цитаті, яка має на увазі, що це сказала ведуча американського ток-шоу Опра Уінфрі.

Серед інших знаменитостей, які нібито допускали критичні висловлювання про Україну, — Тейлор Свіфт, Селена Гомес і Джастін Бібер. І все це — частина масштабної прокремлівської кампанії дезінформації. Її мета: створити враження, що навіть знаменитості перебувають на боці Москви.

За даними Antibot4navalny, групи інтернет-розслідувачів, які відстежують російські операції зі здійснення впливу, кампанія охопила понад 75 знаменитостей. У своєму звіті дослідники стверджують, що ці фальшиві цитати опублікували боти Doppelganger, «однієї з найбільших і найстійкіших прокремлівських кампаній впливу з 2017 року», пов’язаної з російською розвідкою ГРУ.

Ця кампанія клонує сайти провідних міжнародних ЗМІ для поширення антиукраїнських сюжетів. Підроблені сайти мають ідентичний вигляд зі справжніми, деякі користувачі читають їх і діляться статтями, вважаючи їх справжніми.

Але це ще не все. Згідно з дослідженням Microsoft, крім фальшивих цитат, проросійські пропагандисти обманом змусили кількох знаменитостей записати відеоролики, які потім відредагували та використали у спробі дискредитувати президента України Володимира Зеленського.

Серед них були Елайджа Вуд, Прісцилла Преслі і Дін Норріс. Відео були куплені на Cameo — сервісі, який дозволяє платити знаменитостям за запис коротких персоналізованих онлайн-роликів. У відео зірки благали «Влада» звернутися по допомогу від наркозалежності. Відредаговано все було так, немов вони говорять про президента України. Представники акторів сказали, що знаменитості записували відео, думаючи, що допомагають фанату, і не збиралися критикувати Україну.