Генсек НАТО приїхав до США, щоб обговорювати підтримку України

Генсек НАТО приїхав до США, щоб обговорювати підтримку України

Цього тижня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває у Сполучених Штатах, щоб обговорити підтримку України та підготовку до саміту на честь 75-ї річниці НАТО у Вашингтоні.

У понеділок, 29 січня, Генеральний секретар зустрівся з головою Департаменту оборони Ллойдом Остіном. У публічному виступі напередодні двосторонньої зустрічі Столтенберг підкреслив, що підтримка Альянсу допомагає Україні захиститися від жорстокої агресії Росії, і що допомога Україні є не благодійністю, а інвестицією у власну безпеку Заходу. Тому він привітав лідерство як Остіна, так і президента Байдена в забезпеченні продовження підтримки США.

Генеральний секретар зазначив, що члени Альянсу мають намір вжити подальших кроків для зміцнення НАТО, у тому числі шляхом збільшення витрат на оборону. Він підкреслив, що європейські члени Альянсу та Канада активізуються та інвестували додатково 450 мільярдів доларів США на оборону.

Перебуваючи у Вашингтоні, Столтенберг також зустрінеться з держсекретарем Ентоні Блінкеном, радником з національної безпеки Джейком Салліваном, спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером демократів у Палаті Хакімом Джеффрісом, лідером республіканців у Сенаті Мітчем МакКоннелом, а також іншими представниками від Демократичної та Республіканської партії та сенаторами. 31 січня Генеральний секретар виступить з промовою у Heritage Foundation.

У рамках свого візиту до США Генеральний секретар приїде у Трой, штат Алабама, щоб відвідати завод Missiles and Fire Control Facility компанії Lockheed Martin. Він завершить свою поїздку відвіданням штаб-квартири Командування спеціальних операцій США в Тампі, штат Флорида.