Польські фермери на кордоні знищують українське зерно, викидаючи з вантажівок

Польські фермери на кордоні знищують українське зерно, викидаючи з вантажівок

Україна засудила знищення свого зерна польськими фермерами на тлі тривалої суперечки щодо імпорту дешевого зерна, повідомляє Al Jazeera.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії, що обмежило експорт зерна з України через Чорне море, Брюссель зобов’язав надати українському зерну безмитний доступ до ринків Європейського Союзу. Проте фермери зі східних держав-членів скаржилися, що імпорт знижує їх вигоду.

Міністерство сільського господарства заявило в понеділок, що Київ «рішуче засуджує навмисне знищення українського зерна польськими протестувальниками». Гнів був викликаний появою в Інтернеті зображень і відео, на яких демонстранти на кордоні між Україною та Польщею викидають зерно з вантажівок на дорогу в знак протесту.

«Нація, яка пережила Голодомор, яка зараз збирає цей хліб під мінами, кулями й обстрілами російських загарбників насправді до хліба ставиться, як до чого священного. Так завжди було всюди в Європі, тільки пряме російське замовлення до організаторів цих акцій, очевидно, могло послужити тому, щоб вони створювали таку картинку», — прокоментував нардеп Микола Княжицький.

Польські далекобійники та фермери вже кілька місяців влаштовують протести на багатьох прикордонних переходах із сусідньою країною. Вони висловили обурення чиновникам ЄС, вимагаючи скасувати правила, які дозволяють дешевому українському зерну потрапляти до блоку.

Прийняття дешевого українського зерна є частиною політики блоку для підтримки економіки Києва на тлі триваючої великої війни з Росією, але протестувальники кажуть, що це завдало шкоди їхнім засобам існування.

Попри те, що Польща була однією з найрішучіших прихильниць України під час російського повномасштабного вторгнення, минулого року ця країна, а також кілька інших країн регіону, зокрема й Румунія, запровадили тимчасові заборони на імпорт українського зерна. ЄС засудив такі заходи, натомість запропонувавши фінансову допомогу, щоб компенсувати збитки. Але деякі фермери продовжують протести, використовуючи свої трактори для блокування кордонів і знищення зерна.