Зеленський погодив призначення Залужного на нову посаду: що відомо

Зеленський погодив призначення Залужного на нову посаду: що відомо

Президент України Володимир Зеленський затвердив кандидатуру колишнього Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного на посаді посла України у Великій Британії, повідомляє Ukrainska Pravda.

Про це Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит до Великої Британії, йдеться на сайті МЗС.

«У четвер, 7 березня 2024 року, Президент України затвердив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит про надання згоди на призначення до Великої Британії», — цитуємо з офіційного повідомлення на сайті.

Попереднім послом був колишній міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, якого Зеленський призначив 20 липня 2020 року. Він був звільнений у липні 2023 року після коментаря Зеленського щодо заяв міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса.

Як нагадує ВВС, після того, як на саміті НАТО у Вільнюсі міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні варто висловлювати більше вдячності за надану допомогу озброєннями, Зеленський відповів, що Україна вдячна Британії та особисто міністру.

«Можемо зранку прокидатися і дякувати міністру особисто», — додав президент України на пресконференції.

Після цього Вадим Пристайко дав інтерв’ю Sky News, в якому заявив, що сарказм президента не є здоровим.

«Я думаю, він відповів трохи з сарказмом,.. коли президент Зеленський сказав, що кожного ранку він прокидатиметься і дзвонитиме Бену Воллесу, щоб подякувати йому… Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм. Ми не маємо показувати росіянам, що є щось, щось між нами. Вони мають знати, що ми працюємо разом», — сказав тоді посол України у Британії.

8 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ. Пізніше призначив генерал-полковника Олександра Сирського. Михайло Подоляк, радник керівника Офісу Президента, заявив, що серед причин звільнення Залужного — необхідність перегляду військової тактики та недопущення стагнації на фронті.

Відповідаючи на запитання, чому було звільнено Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного та ключове керівництво Збройних Сил України, Президент Володимир Зеленський заявив, що це перезавантаження, реструктуризація та зміна керівництва військового командування.