Хто має право потрапити до США за програмою U4U, а хто отримає відмову

Хто має право потрапити до США за програмою U4U, а хто отримає відмову

Для розгляду питання про надання гуманітарного пароля за програмою «Єднання заради України», бенефіціар — тобто українець, який претендує на участь та отримання відповідних дозволів — повинен мати спонсора, який подає на нього форму I-134А, пояснює Служба громадянства та імміграції США (USCIS).

Бенефіціари мають право на участь у програмі, якщо вони:

  • проживали в Україні безпосередньо перед російським вторгненням (США визначають це як — до 11 лютого 2022 року включно) і були переміщені в результаті вторгнення;
  • є громадянами України та мають дійсний український паспорт (або дитина вписана в паспорт одного з батьків) або є не громадянами України, проте найближчими членами сім’ї українського громадянина-бенефіціара програми Uniting for Ukraine, який має дійсний паспорт та супроводжує їх;
  • мають спонсора, який подав на них форму I-134А, що була перевірена та схвалена USCIS;
  • пройшли біографічну та біометричну безпекові перевірки.

Важливо: щоб мати право на участь у цьому процесі, діти віком до 18 років повинні з’явитись до пункту в’їзду у США разом з одним із батьків або законним опікуном. Батьки та діти, які не мешкають в одній країні до моменту подорожі, все ж можуть мати можливість скористатись цим процесом.

Спонсор має заповнити та подати до USCIS форму I-134А і пройти перевірку Уряду США з метою запобігання потенційній експлуатації та зловживанням, а також підтвердити, що він здатний фінансово підтримувати українців, яким він погоджується допомагати.

Хто не має права на гуманітарний пароль за програмою U4U?

Громадян України, які вже перебувають у Сполучених Штатах, не розглядатимуть як кандидатів на отримання пароля за програмою «Єднання заради України». Втім вони можуть мати право на отримання статусу тимчасового захисту (TPS).

Діти віком до 18 років, які прибувають без одного із батьків або законного опікуна, не мають права на отримання попереднього дозволу на подорож або на отримання гуманітарного пароля за програмою Uniting for Ukraine. Після прибуття в пункт в’їзду в США дитина віком до 18 років, яка подорожує без одного з батьків або законного опікуна, може бути передана під опіку Департаменту охорони здоров’я та соціальних служб (HHS) з метою захисту дитини від торгівлі людьми та інших форм експлуатації.

Діти, які подорожують без одного з батьків або законного опікуна, але прибувають до США для зустрічі з батьками або законним опікуном, можуть звернутися за отриманням гуманітарного пароля за стандартним процесом подачі форми I-131. У процесі отримання гуманітарного пароля за формою I-131 діти віком до 18 років, які подорожують без батьків або законних опікунів, потребують, серед інших доказів, письмового дозволу на поїздку до Сполучених Штатів від усіх дорослих, що мають законну опіку над дитиною (тобто батьків або законних опікунів).