У ЄС планують спрямувати доходи від заморожених активів РФ на українську зброю

У ЄС планують спрямувати доходи від заморожених активів РФ на українську зброю

Європейському Союзу варто отримувати 90% доходів від російських активів, заморожених у Європі, і перераховувати їх до керованого ЄС фонду, який фінансує озброєння для України, запропонував у вівторок глава ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель, пише Reuters.

Боррель сказав журналістам у Брюсселі, що подасть офіційну пропозицію урядам 27 країн-членів ЄС у середу, напередодні саміту лідерів блоку в четвер і п’ятницю. Відповідно до його плану, надходження від активів, таких як виплата відсотків, будуть спрямовані до Європейського фонду миру, який надає військову допомогу країнам за межами ЄС і використовувався в основному для України.

«Якщо ми це зробимо, росіяни не будуть дуже щасливі, — сказав Боррель. — Сума грошей — три мільярди (євро) на рік — не надзвичайна. Але й не є незначною».

Близько 70% усіх російських активів, заморожених на Заході, зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, який має різні цінні папери та готівку російського Центрального банку на суму еквівалентну 190 мільярдам євро (206,1 мільярда доларів).

Боррель запропонував, щоб решта 10% конфіскованих надходжень йшли до центрального бюджету ЄС, який не може бути використаний для зброї: для підвищення обороноздатності української промисловості.

Минулого тижня високопоставлений чиновник ЄС заявив, що російські активи, заморожені в Європейському Союзі, ймовірно, принесуть від 15 до 20 мільярдів євро прибутку після сплати податків до 2027 року, залежно від глобальних процентних ставок. Боррель підкреслив, що пропозиція є в тому, щоб використовувати прибуток від активів, які знаходяться в Європі, а не самі активи.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн є одними з лідерів, які підтримали ідею використання доходів на військову допомогу Україні. Деякі уряди також висловили занепокоєння, що Москва може у відповідь арештувати активи західних компаній, які знаходяться в Росії. Але Боррель стверджував, що настав час прийняти рішення, для чого знадобиться одностайна згода членів ЄС.