Ювілейний «Рамштайн»: що говорив глава Пентагону про воєнну допомогу Україні

Ювілейний «Рамштайн»: що говорив глава Пентагону про воєнну допомогу Україні

Новий пакет військової допомоги від Сполучених Штатів вартістю 300 мільйонів доларів підтримає нагальні потреби України в можливостях протиповітряної оборони, артилерії та протитанкової боротьби, заявив міністр оборони Ллойд Остін європейським союзникам у вівторок, пише Stars and Stripes.

Остін сказав, що приблизно 50 країн групи продовжують «копати глибше, щоб отримати життєво важливу безпекову допомогу для України». Глава Пентагону звернувся до лідерів оборони та військових у рамках своєї першої поїздки за кордон після того, як 1 січня його госпіталізували через ускладнення після операції з лікування раку простати.

Негайна допомога надійде від Чеської Республіки, яка нещодавно закупила 800 000 «терміново необхідних» артилерійських снарядів, сказав Остін на початку засідання Контактної групи з питань оборони України. За його словами, Німеччина, Франція, Данія та найновіший член НАТО Швеція також пообіцяли надати нові пакети військової допомоги.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін зобов’язався надати Україні новий пакет допомоги вартістю майже 540 мільйонів доларів. Пакет включає 10 000 боєприпасів із німецьких військових запасів, доставлення очікують «майже негайно». Ще 180 000 боєприпасів калібру 155 міліметрів із чеських постачань буде поетапно поставлено влітку, сказав він.

Представники країн Альянсу заявили, що Росія зараз перебуває на засадах економіки воєнного часу, що швидкими темпами виробляє боєприпаси та обладнання для поповнення своїх запасів. Здатність України відбити російський наступ навесні залежатиме від того, чи зможе Захід доставити достатньо боєприпасів досить швидко.

«Їм потрібна підтримка, щоб мати можливість продовжувати захищатися, — сказав Остін. — І, звісно, тут з’являється додаткове фінансування (США), і ми сподіваємося, що пакет буде прийнято».

У вівторок Остін заявив, що новостворена «керівна група коаліції можливостей» допоможе задовольнити першочергові потреби України. Він подякував Данії, Естонії, Франції, Німеччині, Ісландії, Італії, Латвії, Литві, Люксембургу, Нідерландам, Норвегії, Польщі та Сполученому Королівству за їхню роль у керівництві групою.

«Ми координуємо наскрізні питання, такі як безпілотники, підтримка, командування та контроль, активізація наших оборонних промислових баз, — сказав Остін під час вступного слова. — Не будемо обманювати себе: Путін не зупиниться в Україні».