Новий фейк роспропаганди: Залужний нібито отримав $53 млн за свою відставку

Новий фейк роспропаганди: Залужний нібито отримав $53 млн за свою відставку

Фальшиве відео, яке циркулює в мережі, видається за репортаж BBC про колишнього командувача Збройними силами України генерала Валерія Залужного, якому, як стверджується, неофіційно заплатили 53 мільйони доларів, щоб залишити цю посаду і стати послом країни у Великій Британії. Про це розповідає фактчекінговий ресурс FullFact.

Але це не справжній репортаж BBC. Хоча минулого місяця генерала Залужного було звільнено з посади та призначено послом у Великій Британії, жодне розслідування Bellingcat не свідчить про те, що йому заплатили 53 мільйони доларів, як стверджується у ролику.

Ролик поширили російськомовні акаунти в соціальних мережах, а 9 березня 2024 року російське видання «Правда» також опублікувало заяву.

Відео поширили дописи на X (раніше Twitter), Facebook і TikTok із деякими підписами англійською мовою: «Зеленський підкупив свого головного політичного опонента Залужного 53 мільйонами доларів, щоб той залишив Україну та пішов у відставку до Англії. Окрім заборони виборів, Зеленський використовує допомогу США, щоб розплатитися з усіма можливими суперниками його правління».

Full Fact не зміг побачити жодного такого звіту на вебсайт BBC News чи будь-якій зі своїх платформ соціальних мереж. І ВВС, і незалежна розслідувальна організація Bellingcat підтвердили Full Fact, що це несправжнє повідомлення.

Це не перший випадок, коли в Інтернеті з’являється фальшивий контент, який виглядає як від організацій, що заслуговують на довіру, зокрема медіахолдингів, про Україну.

Це включає відео, нібито з Euronews, в якому повідомляється, що українське посольство нібито закликало французьких фермерів припинити протести, а також фейкову новину USA Today, в якій повідомляється про нібито «бійку» за участю українського делегата в нью-йоркському барі.