США закликають Україну припинити обстріли російських нафтопереробних заводів

США закликають Україну припинити обстріли російських нафтопереробних заводів

США тиснуть на Україну, щоб вона припинила удари безпілотників по російських енергетичних об’єктах, побоюючись, що це може спровокувати масову відплату та підвищити світові ціни на нафту, повідомляє Politico.

В останні місяці Київ посилив свої удари по російській енергетичній інфраструктурі, вразивши кілька нафтопереробних заводів у багатьох областях РФ, завдавши фінансової шкоди Кремлю, який все ще торгує нафтою та газом, попри санкції.

Тепер Вашингтон закликав посадових осіб Служби безпеки України (СБУ) і Головного управління розвідки України (ГУР) припинити ці атаки, повідомляє в п’ятницю Financial Times з посиланням на три неназвані джерела. США стурбовані тим, що напад на російські енергетичні об’єкти вплине на потужності Кремля з видобутку нафти та підніме світові ціни — напередодні президентських виборів у США, коли ціни на бензин неодмінно стануть спірною темою.

Джерела також побоюються, що ці неодноразові удари спровокують Росію на дії у відповідь з метою націлювання на енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід, включаючи нафтопроводи.

За словами віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, українські чиновники заявили, що нафтопереробні заводи є «абсолютно законними цілями з військової точки зору».

«Ми розуміємо заклики наших американських партнерів, — сказала вона на Київському безпековому форумі, повідомляє „Українська правда“. — У той же час ми боремося тими можливостями, ресурсами та практикою, які у нас є».

Москва неодноразово атакувала енергетичні об’єкти України протягом 2023 року та в новому році, включаючи масштабний обстріл у п’ятницю, який залишив кілька міст без світла та пошкодив Дніпровську ГЕС.