РФ здійснила наймасштабнішу атаку на енергетику України за два роки війни

РФ здійснила наймасштабнішу атаку на енергетику України за два роки війни

Росія завдала ударів по українських енергетичних об’єктах у п’ятницю в результаті атаки, яку Україна назвала найбільшим авіаударом по її енергетичній інфраструктурі за два роки війни, і яку Москва представила як помсту за українські атаки під час президентських виборів, пише Reuters.

Ракетна атака та удар безпілотника вразили ДніпроГЕС, величезну дамбу над річкою Дніпро, загинули щонайменше п’ятеро людей і понад мільйон інших залишилися без світла, змусивши шукати аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини. Удари, які спричинили відключення світла в семи регіонах, оживили спогади про зиму 2022-23 років, коли Москва регулярно бомбила енергомережу України.

Міністерство оборони Росії заявило, що авіаудар був здійснений у відповідь на українські обстріли та рейди російських добровольців минулого тижня, поки росіяни брали участь у «виборах», які дали президенту Володимиру Путіну п’ятий термін.

«Світ максимально чітко бачить цілі російських терористів: електростанції та лінії енергопостачання, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус», — заявив президент України Володимир Зеленський.

Засуджуючи атаку, міністр енергетики України Герман Галущенко заявив: «Мета — не просто завдати шкоди, а спробувати знову, як минулого року, викликати масштабний збій енергосистеми країни».

Росія й досі заперечує навмисне націлювання на цивільне населення, хоча її агресивне повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року призвело до загибелі тисяч людей, вигнання мільйонів із Батьківщини та знищення міст. Москва стверджує, що українські енергетичні об’єкти є законними цілями й що такі атаки спрямовані на ослаблення ЗСУ.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив російському виданню в п’ятницю, що Москва перебуває в «стані війни» через втручання Заходу на боці Києва. Цей коментар ознаменував риторичну відмову від мови «спеціальної військової операції».