Християнські лідери в США засудили російські удари по енергомережі України

Християнські лідери в США засудили російські удари по енергомережі України

Католицькі, православні та інші християнські лідери в США засудили нещодавню масштабну атаку Росії на енергетичну систему України, повідомляє Catholic Review.

У ніч з 21 на 22 березня Росія запустила понад 151 безпілотник і ракету по всій території України, у тому числі 63 безпілотники Shahed і 88 ракет різних типів. За словами українських чиновників, напади були спрямовані на 136 енергетичних об’єктів у кількох регіонах по всій країні, внаслідок чого були пошкоджені десятки будівель і значно постраждала енергетика.

Вважається, що ця атака на енергетичну інфраструктуру України стала найбільшою з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. У заяві від 25 березня «Нехай світло світить у темряві» 15 релігійних лідерів, що проживають у США, заявили, що вони «засуджують ці російські напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру як воєнні злочини», адже це вплинуло на «мільйони мирних жителів», які зараз «стикаються з масовими відключеннями електроенергії та гострою нестачею енергії, що ставить під загрозу найбільш вразливий і загрожує всім системам життєзабезпечення».

«Ми благаємо релігійних лідерів Росії, особливо патріарха Російської православної церкви Кирила, припинити підтримувати російське вторгнення в Україну та закликати президента Путіна припинити терористичні атаки, спрямовані проти невинних мирних жителів», — йдеться в заяві.

Крім того, «також ми закликаємо наш уряд та громадську владу використати всі доступні справедливі засоби для захисту України та її народу від цієї жорстокої агресії», — йдеться в повідомленні підписантів.

Серед тих, хто підписав заяву, були архиєпископ Тімоті П. Брогліо з Архієпархії військових служб США, президент Конференції католицьких єпископів США, та митрополит архиєпископ Борис А. Ґудзяк з Української католицької архиєпархії Філадельфії, голова українських католиків США.

Серед підписантів були також митрополит Антоній та архієпископ Даниїл Української Православної Церкви США; Архієпископ Елпідофор Греко-Православної Архиєпархії Америки; та отець Віктор Прохор, старший пастор християнської церкви «Життя» в м. Такома, штат Вашингтон, і голова Ради українських християнських церков штату Вашингтон.

«І Світло світить у темряві, і темрява Його не огорнула, — сказали лідери, цитуючи Івана 1:5. — Ми твердо стоїмо у своїй рішучості: не дозволити темряві огорнути світло».