Американська атомна компанія побудує два реактори на Хмельницькій АЕС

Американська атомна компанія побудує два реактори на Хмельницькій АЕС

Компанія Westinghouse Electric привітала НАЕК «Енергоатом», державну атомну компанію України, з початком роботи над AP1000 на Хмельницькій АЕС в Україні. Це важливий перший крок у виконанні зобов’язань, взятих обома компаніями згідно з підписаним у 2022 році Меморандумом про взаєморозуміння щодо розміщення дев’яти реакторів AP1000 в Україні.

Новина сталася після надходження першої партії ядерного палива Westinghouse ВВЕР-1000 для двох діючих енергоблоків ХАЕС у березні 2024 року. Паливо було виготовлено на заводі Westinghouse у Швеції, який також доставив першу партію ядерного палива ВВЕР-440 на Рівненську АЕС у вересні 2023 року.

«Об’єкти, які ми плануємо збудувати на Хмельницькій АЕС, дозволять Україні здійснити найбільше відновлення з часів Другої світової війни. Я дуже вдячний Westinghouse, – сказав міністр енергетики України Герман Галущенко. – У 2020 році ми підписали угоду про розробку палива для реакторів типу ВВЕР-440 на 5 років. Але після повномасштабного вторгнення ми значно прискорили цей процес і зробили неможливе – Westinghouse разом з українськими фахівцями розробили це паливо вдвічі швидше».

«Це значний крок для енергетичної незалежності України, — підкреслила посол США в Україні Бріджит Брінк. – Я хотіла б привітати зусилля Міністерства енергетики України, Westinghouse та «Енергоатома» щодо визначення пріоритетів та продовження розвитку атомної енергетики України, попри триваючі атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України».

«Маємо честь бути надійним партнером, який підтримує Україну в її прагненні отримати чисту, надійну та безпечну енергію для прийдешніх поколінь, — додав Патрік Фрагман, президент і генеральний директор Westinghouse. – Ця віха наближає нас на крок до запуску ще одного реактора AP1000 у Європі та приєднання до нашого глобального парку блоків AP1000 у Китаї та США, і ми пишаємось тим, що продовжуємо наше давнє, майже 20-річне партнерство з Україною на перевіреному та надійному постачанні ядерного палива».

Окрім розгортання реактора AP1000, у вересні 2023 року Westinghouse підписала Меморандум про взаєморозуміння з Україною щодо розробки та розгортання малого модульного реактора (SMR) AP300. Реактор AP1000 є єдиним діючим реактором Покоління III+ з повністю пасивними системами безпеки, модульною конструкцією та найменшою площею на МВте на ринку. Ця технологія працює та розглядається на багатьох об’єктах у Центральній та Східній Європі, Великій Британії, Індії та Північній Америці.