Палата представників США підтримала винесення допомоги Україні на голосування

Палата представників США підтримала винесення допомоги Україні на голосування

У п’ятницю Палата представників Конгресу США ухвалила закон про надання допомоги Україні та іншим союзникам США за кордоном, подолавши ключову процедурну перешкоду після того, як демократи підтримали цей захід, пише The Hill.

Як зазначає видання, це рідкісний крок з боку партії меншості, але такий, що мав вирішальне значення для просування пакета законів перед обличчям запеклої консервативної опозиції.

Палата схвалила закон про іноземну допомогу 316 голосами проти 94, відкривши дебати щодо квартету законопроєктів, які об’єднують військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню з гуманітарною допомогою Газі та іншим зонам глобальної війни. Успішне голосування відкриває шлях до остаточного ухвалення всіх чотирьох законопроєктів, які мають бути винесені на окреме голосування в суботу о другій половині дня.

Це наближає спікера Майка Джонсона на крок до прийняття вибухонебезпечного пакета іноземної допомоги, який був предметом інтенсивних дебатів у Капітолії протягом декількох місяців на тлі суворих попереджень з боку законодавців, американських чиновників та іноземних діячів про те, що сили Києва потребують більшої допомоги з боку США.

Але двопартійне голосування, безсумнівно, призведе до того, що Джонсон ще більше посвариться зі своїм правим флангом, який різко розкритикував пакети, вже давно засуджує тенденцію спікера працювати з демократами для просування ключових пріоритетів, включаючи тепер і іноземну допомогу.

Марджорі Тейлор Грін подала резолюцію про відставку спікера, але в четвер сказала, що не готова виносити свою резолюцію на голосування. За підтримку спікера днями висловився 45 президент Дональд Трамп. Навіть якщо вона змусить проголосувати, демократи, швидше за все, втрутяться і врятують його. В останні місяці низка демократів заявили, що якщо спікер просуне допомогу для України, вони захистять його від консервативного перевороту.

П’ятничне двопартійне голосування за пакет зовнішньої допомоги, а також рішення Джонсона ризикнути своїм молотком, щоб винести його на голосування, відображають нагальність, яку відчувають лідери обох партій, оскільки в Україні закінчуються запаси зброї, а Ізраїль перебуває під обстрілом з боку Ірану, зазначає видання.