Команда «20 днів у Маріуполі» привезла перший український «Оскар» до столиці. Фото

Команда «20 днів у Маріуполі» привезла перший український «Оскар» до столиці. Фото

Творці фільму «20 днів у Маріуполі» — режисер Мстислав Чернов, продюсерка Василіса Степаненко та фотокореспондент Євген Малолєтка — привезли в Україну статуетки BAFTA та «Оскар». Про це повідомляє кореспондент Espreso.

Команда, яка отримала перший в історії України «Оскар» за документальний фільм про облогу українського портового міста російською злочинною армією, а також низку кінопремій, зокрема BAFTA, привезли статуетки до Києва. Вони будуть виставлені в українському офісі американського інформаційного агентства Associated Press. Чернов, Степаненко та Малолєтка прибули до Маріуполя 24 лютого 2022 року саме як кореспонденти AP.

Вони заявили, що раді повернутися в Україну. Чернов зазначив, що вони відчули підтримку українців, про що не встигли сказати зі сцени кінопремії.

Говорячи про фільм, творці «20 днів у Маріуполі» зазначили, що стрічка може стати початком розслідування воєнних злочинів. Для того, щоб почати процес, важливо звільнити місто, однак фото та відео можуть стати додатковими доказами. Стрічку показували у Європарламенті та Держдепартаменті США.

Кінематографісти уточнили, що після від’їзду з Маріуполя вони продовжили працювати над розслідуваннями на фронті. Мстислав розповів, що наразі працює ще над двома документальними фільмами. Раніше Василиса Степаненко розповіла, що також продовжує працювати на фронті як журналістка. Вона поділилася, що команда стежить за долею героїв фільму і продовжує спілкуватися з ними.

Цього року фільм здобув перший для України «Оскар». Він переміг у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Мстислав Чернов, воєнний кореспондент і режисер фільму, розповів, що створення стрічки було болісним протягом усього процесу.

18 лютого фільм «20 днів у Маріуполі» отримав нагороду за найкращий документальний фільм на британській кінопремії BAFTA. Також стрічка посіла 4-те місце у Великій Британії та 6-те у США у списках найкращих фільмів за версією The Guardian. Видання IndieWire, що спеціалізується на кіноіндустрії та кінорецензіях, назвало найкращі художні та документальні фільми 2023 року. Видання зібрало думки 158 кінокритиків з усього світу, і «20 днів у Маріуполі» увійшов до топ-10 найкращих документальних фільмів року.