Чому велика кількість українців відмовляється реєструватися в Європі

Чому велика кількість українців відмовляється реєструватися в Європі

Єврокомісія зазначає, що велика кількість українських біженців не наважується зареєструватися під захистом ЄС, пише EU Observer.

Виступаючи перед європейськими законодавцями у четвер, високопосадовиця комісії Беате Гміндер сказала, що багато з цих коливань засновані на помилкових припущеннях.

Дехто думає, що вони не можуть зареєструватися після закінчення терміну їх 90-денного безвізового в’їзду до ЄС. Інші вважають, що вони не можуть повернутись до ЄС і при цьому отримати переваги захисту, якщо після реєстрації вирушать до України. Обидва випадки неправильні, сказала вона.

«Давайте будемо ясні, навіть якщо 90 днів закінчилися, люди все ще користуються тут тимчасовим захистом. Вони не перебувають у ЄС нелегально», – сказала вона.

Гміндер сказала, що інші також не реєструються, бо вони повертаються до України протягом 90 днів безвізового в’їзду до ЄС.

Понад п’ять мільйонів українців бігли до ЄС з того часу, як війна розпочалася лише два з половиною місяці тому, наприкінці лютого. З них близько 2,7 мільйона реєструвалися для отримання тимчасового захисту станом на 8 травня по всьому ЄС, а також у Норвегії та Швейцарії. Розбивка цих цифр у державах-членах ще не була централізована.

Близько 1,6 мільйона людей також повернулися до України з початку війни станом на 9 травня. Гміндер каже, що близько третини з них повертаються, бо хочуть возз’єднатися зі своїми сім’ями на Батьківщині, зокрема з літніми батьками чи чоловіками, яким не дозволили виїхати.

Ще одна третина повернулася, бо вважає, що у їхньому регіоні безпечно. За її словами, решта, або 40 відсотків, вирушають туди й назад до України та країн-членів ЄС. Громадяни України також подали близько 20 300 заяв щодо надання міжнародного захисту в ЄС з початку війни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *