Іноземна мова і розвиток мозку: 5 дивовижних фактів

Ми вчимо іноземні мови, щоб досягти успіху в кар’єрі, виїхати в іншу країну або просто через те, що нам подобається те, як вона звучить. Мало хто знає, але вивчення мов несе в собі величезну користь для нашої психіки та розвитку мозку. Вченими доведено, що володіти кількома мовами не досконало краще, аніж вивчити одну досконало. Видання Психологія підібрало добірку найцікавіших фактів про мозок тих людей, які вчать іноземну мову.

  • Вивчення мов змушує мозок збільшуватися в об’ємі 

Якщо ви вивчаєте іноземні мови, то ваш мозок росте, причому в прямому сенсі слова. Точніше, ростуть його окремі області – гіпокамп і деякі ділянки кори великих півкуль. Дослідники, що опублікували результати вивчення мозку у професійних перекладачів, відзначали зростання обсягу сірої речовини у тих, хто як мінімум три місяці займався поглибленим вивченням мови. internationalЦікаво, що чим більше зусиль докладав конкретний учасник дослідження, тим помітнішим було збільшення обсягу сірої речовини.

  • Іноземні мови рятують від синдрому Альцгеймера

Білінгви (носії двох або більше мов) в середньому  мають п’ятирічну відстрочку від деменції, спричиненої синдромом Альцгеймера. До такого дивного результату прийшла команда нейропсихологів, які порівнювали перебіг хвороби у людей, які знають кілька іноземних мов і навпаки, працювали з тими, хто не володіє жодню з них.  З 211 учасників дослідження 102 пацієнта володіли як мінімум двома мовами, а решта 109 не спромоглися вивчити ніякої мови, крім рідної.

Вивчивши перебіг хвороби у представників цих двох категорій, вчені прийшли до висновку, що у першій категорії перші ознаки синдрому діагностували в середньому на 4,3 роки пізніше, а стан деменції, до якого призводив його розвиток, – на 5,1 роки пізніше, ніж у другій категорії . Ще раніше медики висловлювали думку, що посилений розвиток мозку (не обов’язково вивчення мов, адже це можуть бути регулярні рішення складних головоломок, логічних ігор чи навіть  заняття з математики) уповільнюють розвиток синдрому Альцгеймера. Згадане дослідження стало одним з перших підтверджень цієї гіпотези. Відзначимо, що профілактичний ефект, такий як вивчення кількох мов, набагато сильніший за будь-які лікарські засоби терапії цієї недуги.

  • У білінгвів кращі здібності до музики

Вивчення іноземної мови змушує мозок “відкривати” для себе нові звуки з якими він раніше “не працював”. Людина, яка опановує іноземну мову, одночасно вчиться краще розпізнавати звуки, відповідно, робить усміхи в опануванні музичних інструментів. Цікаво, що основну роботу виконують не органи слуху, а саме мозок.yazyki-slovari

  • Мови покращують пам’ять

Діти, які виросли в багатомовному оточенні, відрізняються набагато кращою пам’яттю, ніж ті, хто з дитинства чув тільки рідну мову. Дослідники стверджують, що це, як правило, означає і те, що вони  відрізняються кращими здібностями до читання та іншим подібним навичкам. Діти-білінгви також краще запам’ятовують послідовність будь-яких предметів і подій. Різниця проявляється вже в 5-7 років та зберігається на все життя.

  • У білінгвів краще розвинена логіка

Люди, які знають кілька мов, відрізняються тим, що мають краще логічне мислення, аніж інші. Зокрема,у білінгвів більш розвинені розуміння логіки рідної мови – зокрема, граматики і способів словотворення .

Сподобалась новина? Ставте “лайк” та шукайте ще більше корисної та цікавої інформації на нашій сторінці UAdiasporacom у Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *