За два місяці кордон США намагалися перейти 10 тисяч біженців з України

За два місяці кордон США намагалися перейти 10 тисяч біженців з України

Згідно з отриманими даними Департаменту внутрішньої безпеки (DHS), за останні два місяці прикордонники США зустріли на кордоні майже 10 000 українців без документів, оскільки тисячі біженців, переміщених внаслідок вторгнення Росії в Україну, вирушили в Мексику, сподіваючись отримати притулок у США. Про це повідомляє CBS News.

Згідно з неопублікованою статистикою агентства, у період з 1 лютого по 6 квітня Митно-прикордонна служба США (CBP) повідомила, що опрацювала справи 9926 українців, які не мали юридичних документів, необхідних для в’їзду в країну. Лише 6 квітня CBP опрацювала справи 767 українських мігрантів. Переважна більшість українців намагалися в’їхати в офіційні порти в’їзду, а не перетинали кордон нелегально.

Цифри показують різке збільшення кількості українців, які потрапили під варту на кордоні США за останні кілька тижнів. За даними держагентства, у лютому чиновники CBP повідомили про зустріч із 1147 українцями без документів, у тому числі 272 мігрантами вздовж мексиканського кордону. Вторгнення Росії розпочалося 24 лютого. У період з 1 лютого по 6 квітня CBP також повідомила про 41 074 «законні в’їзди» українців.

24 березня президент Байден пообіцяв ухвалити прийом до 100 000 українців, переміщених в результаті війни, протягом невизначеного періоду часу. Але адміністрація ще не оголосила про кроки щодо реалізації плану та прискорення процесу отримання візи та статусу біженця, який зазвичай займає місяці та роки.

Тисячі українців вирушили в багатоденний шлях до Мексики, який зазвичай включає кілька рейсів, щоб дістатися південного кордону США. Поки що неясно, скільки з 9926 українців, справи яких обробили прикордонники США, було допущено до країни.

Безпрецедентна хвиля українців, які прямують до Мексики в надії потрапити до США, є симптомом неефективної та застійної імміграційної системи, яка не призначена для реагування на зростаючі кризи з біженцями, особливо після численних обмежень епохи Трампа та пандемії COVID-19, вважають експерти.

«Той факт, що українці їдуть до Мексики і шукають щастя на американо-мексиканському кордоні як найшвидший варіант, просто показує, наскільки повільна та забита наша імміграційна система, — сказала Джулія Гелатт, аналітик безпартійного Інституту міграційної політики. – Насправді ми не маємо швидкого реагування, яке могло б створити шляхи для людей у ​​надзвичайній ситуації».

Шляхів легальної імміграції для українців, які бажають швидко в’їхати до США, дуже мало. Шукачі віз стикаються з тривалим очікуванням через обмежені можливості обробки в консульствах США та велику кількість заявок. Вони також можуть не довести право на отримання тимчасової візи, оскільки потрібно переконати владу, що претендент має намір повернутися до своєї країни.

Процес надання статусу біженця, який дозволяє тим, хто рятується від переслідувань, переїхати до США, нині займає від 18 до 24 місяців через співбесіди, перевірки служби безпеки та медичні огляди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *