Україна може отримати статус кандидата на вступ до ЄС за кілька тижнів

Україна може отримати статус кандидата на вступ до ЄС за кілька тижнів

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зазначив, що вже у червні 2022 року країна має шанс отримати позитивну відповідь на запит про надання статусу кандидата на вступ до ЄС. Про це пише Ukrinform.

У інтерв’ю естонському виданню Postimees посол заявив, що мова йде вже «не про місяці, а про тижні».

«Я думаю, що країни-члени висловлять свої пропозиції в червні, і відповідність України Копенгагенським критеріям до вступу в ЄС буде визнано», – зазначив Маасікас.

Восьмого квітня 2022 року, відвідуючи Київ, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала президенту Володимиру Зеленському спеціальну анкету для країн, що прагнуть отримати статус кандидата на вступ в ЄС. Зазвичай, пояснює посол ЄС в Україні, відповідь на запит країни після заповнення анкети у такому випадку займає від 8 до 12 місяців.

Маасікас вважає, що країни-члени ЄС відреагують швидко та позитивно, проте поки що напевно це гарантувати неможливо, тому Маасікас закликає не спекулювати на цю тему. Рішення має бути прийнято одноголосно.

Посол зазначив, що кроки з розширення ЄС не є легкими або швидкими, тому що левова частка законодавства Європейського Союзу складається з питань, що пов’язані з внутрішнім ринком та його вимогами. Тому Маасікас каже, що не уявляє собі членство України в ЄС, наприклад, усього через рік. Проте вважає і сам статус кандидата мотивуючим для країни.

Маасікас упевнений, що зараз Україна робить великий стрибок у своїх євроінтеграційних прагненнях, тому що до початку повномасштабної війни в Україні статус країни як кандидата на вступ до ЄС взагалі не розглядали через офіційну думку деяких країн-членів ЄС. Проте крок з визнання України кандидатом також потребує остаточного затвердження.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *