США допомагають Україні більше, ніж весь Євросоюз: дослідження

США допомагають Україні більше, ніж весь Євросоюз: дослідження

Підтримка України з боку інших країн з початку війни розподіляється дуже нерівномірно, причому Сполучені Штати, країни Східної Європи та Велика Британія виділяються на тлі інших країн. Про це свідчать дані Ukraine Support Tracker, нової бази даних державної підтримки України, складеної дослідниками Кільського інституту світової економіки (Німеччина).

Ukraine Support Tracker систематично відстежує масштаби допомоги, яку уряди 31 західної країни обіцяли Україні після російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Він охоплює військову, фінансову та гуманітарну підтримку, яка є загальновідомою. Як каже Крістоф Требеш, директор з досліджень Кільського інституту та провідний автор Ukraine Support Tracker, існують напрочуд сильні відмінності, як з точки зору абсолютної суми підтримки, так і у відсотках від ВВП країни-донора.

Згідно з базою даних, США найбільш підтримує Україну з еквівалентом 7,6 млрд євро з початку війни (дані станом на 27 березня 2022 р.). Усі країни ЄС разом віддали 2,9 мільярда євро, плюс 1,4 мільярда євро від установ ЄС та 2 мільярди євро від Європейського інвестиційного банку. Велика Британія, Канада та Японія пообіцяли надати загальну допомогу на 1 мільярд євро.

“Примітно, що лише США дають значно більше, ніж весь ЄС, у безпосередній близькості від якого їде війна”, – каже Требеш.

«Ми не можемо надати повну картину, тому що військова допомога не завжди є прозорою. Але ми зробили все можливе, щоб ретельно перерахувати та кількісно оцінити всі заходи підтримки, які стали загальновідомими», – говорить він.

Щодо економічної допомоги, найбільше Україну підтримує Естонія, за нею йдуть Польща та Литва. США посідають тут 6-е місце, а Німеччина 12-е, не враховуючи допомоги, яка надається опосередковано через ЄС.

«Географічна близькість до України, здається, відіграє важливу роль у залученні країн Східної Європи. Але Велика Британія також виділяється підтримкою України, як і в абсолютному вираженні, так і відносно економічного виробництва», – сказав Требеш.

«Хоча наразі дискусії зосереджені переважно навколо плюсів і мінусів енергетичного ембарго, важливою альтернативою для політиків є значне розширення фінансової та військової допомоги Україні. Як показує Ukraine Support Tracker, підтримка Україні невелика порівняно, наприклад, з поточними внутрішніми пакетами витрат», – каже Требеш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *