91-річна жінка, яка пережила Голокост, померла у підвалі Маріуполя

91-річна жінка, яка пережила Голокост, померла у підвалі Маріуполя

91-річна жінка, яка пережила Голокост, померла, ховаючись від російських ударів під час облоги Маріуполя. Про це пише The Guardian.

Ванда Семенівна Об’єдкова померла 4 квітня, ховаючись у холодному підвалі без води, у похмурому відлунні того, як вона ховалася в підвалі від нацистів, коли їй було 10 років, розповіла Chabad.org її дочка Лариса.

Лариса описала умови в Маріуполі словами «життя як у тварин».

«Не було ані води, ані електрики, ані тепла – і було нестерпно холодно, – сказала вона. Її мати була хвора і нерухома. – Кожного разу, коли падала бомба, вся будівля тряслася, – сказала Лариса. – Мама говорила, що нічого подібного не пам’ятає під час Великої Вітчизняної війни».

Коли німецькі війська окупували місто в жовтні 1941 року, Об’єдкова уникла полону, сховавшись у підвалі. Нацисти зібрали єврейське населення міста, включаючи її матір, яку схопили та розстріляли, як і всю родину з боку матеры. Нацистські війська знищили від 9 до 16 тисяч євреїв у ровах на околицях Маріуполя.

Батько Об’єдкової, який не був євреєм, зумів доставити дочку в лікарню, де вона провела два роки після того, як нацистів переконали, що вона гречанка, а не єврейка. Маріуполь був звільнений Червоною Армією у вересні 1943 року. Її дочка розповіла, що відеокасета, на якій Об’єдкова дає інтерв’ю в 1998 році про її життя, була зруйнована разом з їхнім будинком. Лариса та її чоловік поховали матір у громадському парку біля Азовського моря.

Рабін Мендель Коен з Маріуполя описав Об’єдкову як «добру, радісну жінку, особливу людину, яка назавжди залишиться в наших серцях» і яка «пережила неймовірні жахи».

Борис Романченко, ще один українець, який пережив Голокост, був убитий під час нинішньої війни у березні. 96-річний чоловік пережив ряд нацистських концтаборів, включаючи Бухенвальд і Берген-Бельзен, і був убитий вибухом під час нападу Росії на Харків.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *