Байден ухвалив нову допомогу Україні на суму до $450 млн

Байден ухвалив нову допомогу Україні на суму до $450 млн

Президент Джо Байден дав дозвіл Департаменту оборони США на вилучення до 450 мільйонів доларів для забезпечення критичних потреб України в озброєнні перед обличчям російського вторгнення.

Це 13-е президентське вилучення ресурсів Департамента оборони з серпня 2021 року. Росія повномасштабно напала на Україну 24 лютого.

«Сполучені Штати наразі виділили Україні близько 6,8 мільярда доларів на безпеку з початку роботи адміністрації Байдена, включаючи приблизно 6,1 мільярда доларів з початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого», – сказав виконувач обов’язків прес-секретаря Пентагону Тодд Брессіл.

Пакет включає чотири високомобільні реактивні артилерійські системи HIMARS, 36 тисяч патронів калібру 105 мм, 18 тактичних машин для буксирування артилерії калібру 155 мм, 1200 гранатометів, 2000 кулеметів, 18 берегових і річкових патрульних катерів та інше обладнання, запчастини.

З 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад 8,7 мільярдів доларів на безпеку.

«Як президент Байден сказав президенту Зеленському минулого тижня, Сполучені Штати продовжуватимуть зміцнювати оборону України та підтримувати її суверенітет, її територіальну цілісність», — заявив Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на конференції у Білому домі.

«Хоробрість та рішучість ЗСУ, не кажучи вже про їхніх співгромадян, продовжує надихати світ, і ми прагнемо стояти поруч з ними, коли вони борються за свою свободу», – додав він.

Кірбі також говорив про саміт НАТО в Мадриді наступного тижня, де Байден приєднається до інших глав держав і урядів альянсу. Президент Росії Володимир Путін спробував розхитати альянс НАТО своєю неспровокованою війною.

«Замість того, щоб бути розхитаним Заходом, ми як ніколи рішуче налаштовані підтримати Україну і ведемо ці зусилля як в G7, так і на саміті НАТО», – сказав Кірбі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *