Деокупація острова Зміїний відкрила шлях до вивезення зерна з України

Деокупація острова Зміїний відкрила шлях до вивезення зерна з України

Україна працює над відродженням внутрішніх портів, які довго простоювали вздовж північного краю дельти річки Дунай, і з виведенням російських військ з острова Зміїний вона може збільшити їхній потенціал, пише Maritime Executive.

Найпівнічніша гілка дельти Дунаю проходить уздовж південного кордону України, і вздовж неї розташована низка невеликих річкових портів. У минулі роки вони могли не заслуговувати глобальної уваги, але з блокуванням Росією всього узбережжя України вони набули нового значення.

Історично на Одесу та Миколаїв припадає величезна частка національного експорту зерна, але ці морські порти та термінали відрізані російським флотом від світової торгівлі. Це залишає Україні дуже мало можливостей для експорту свого врожаю, і близько 25 мільйонів тонн зерна зараз знаходяться в сховищах. Автомобільний і залізничний транспорт не в змозі перевезти таку кількість зерна сухопутним транспортом до сусідніх країн.

Проте частину навантаження беруть на себе деякі порти на Дунаї. Ці внутрішні порти можуть перевантажувати вантаж на баржах до Румунії для подальшого транспортування, але вони можуть реалізувати додатковий потенціал, якщо до них можна дістатися з моря. Ділянка доступна двома водними шляхами: вузьким Сулінським каналом через територію Румунії, який має обмежену пропускну здатність; і через Бистре, гирло північного рукава Дунаю.

Понад 150 суден чекають входу в Сулінський канал, але вони можуть пройти через нього лише зі швидкістю п’ять-шість суден на добу. Донедавна більш місткий маршрут Бистре був закритий – але це змінилося з виведенням російських військ з острова Зміїний. Тепер Адміністрація морських портів України вважає безпечним знову відкрити для судноплавства маршрут Бистре.

Як повідомляє Громадське, військово-морські сили ЗСУ долучились до організації забезпечення перевезень агропродукції цивільними суднами через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай у Чорне море. Так, перші вісім іноземних суден уже прибули до портів України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *