Через війну в України Євросоюз заморозив російські активи на $13,8 млрд

Через війну в України Євросоюз заморозив російські активи на $13,8 млрд

Держави-члени Європейського Союзу наразі заморозили російські активи на суму 13,8 мільярда доларів після того, як Росія почала вторгнення в Україну, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. Про це пише Radio Free Liberty.

«На даний момент ми заморозили — від олігархів та інших організацій — 13,8 мільярда євро [стільки ж у доларах], це досить величезна сума», — сказав Рейндерс журналістам у Празі 12 липня перед неформальною зустріччю міністрів юстиції ЄС.

Він додав, що велика частина цих грошей – понад 12 мільярдів – надходить з п’яти держав-членів ЄС. А також закликав інших членів ЄС активізувати зусилля з виявлення та заморожування російських активів під їхньою юрисдикцією.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що в середині червня вартість заморожених російських активів у його країні становила 4,48 мільярда євро. Міністр юстиції України Денис Малюська повторив заклики Києва використовувати активи для компенсації збитків, завданих російськими військами.

«Зараз вони захищені суверенним імунітетом, але ми розуміємо, що активи держави, яка почала війну, вчинила агресію, не будуть захищені суверенним імунітетом», — сказав він у Празі.

«Ми зазнаємо економічних збитків, і немає сенсу покривати всі ці збитки за гроші українських чи європейських платників податків», – додав Малюська.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *