Скандал триває: українка-конгресвумен закликала до відставки керівника Офісу президента України

Скандал триває: українка-конгресвумен закликала до відставки керівника Офісу президента України

Американська конгресвумен українського походження Вікторія Спартц подвоїла свою критику на адресу керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, закликавши його піти у відставку, пише Newsweek.

Спартц, республіканка від Індіани та єдина представниця українського походження в Конгресі, звинуватила Єрмака в тому, що він розпочав «наклепницьку кампанію» проти неї після того, як вона висловила занепокоєння щодо його чесності. Вона додала, що багато американців і європейців інколи «серйозно стурбовані» Єрмаком.

«Якби пан Єрмак був державним діячем, як людина з і без того сумнівною репутацією, він би пішов у відставку цієї зими після того, як запевнив українське керівництво, що ніякого нападу Росії не буде, що знизило готовність України», – заявила Спартц, додавши: «Однак ніколи не пізно вчинити правильно».

Її докір стався після того, як МЗС України розкритикувало конгресвумен за те, що вона надіслала президенту Джо Байдену лист із запитанням про звинувачення проти Єрмака. Вона попросила президента поінформувати Конгрес про «можливі відносини Андрія Єрмака з Росією».

«Ми радимо пані Спартц припинити спроби заробити зайвий політичний капітал на безпідставних спекуляціях навколо теми війни в нашій країні та горя українців», – заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Ніколенко сказав, що останні зауваження Спартц є «нерозкритою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про нібито зв’язки керівництва України з Росією та втягнути нашу державу у внутрішню політику США».

У понеділок Спартц заявила, що після того, як вона висловила свою стурбованість, її звинуватили «маріонетки» Єрмака в «піднятті цього питання з політичною вигодою».

«Тільки ті, хто не розуміє американську загальну виборчу політику, можуть зробити таку заяву. Політичної вигоди від цього немає, але це правильно», – написала вона.

Конгресвумен сказала, що порушує це питання «публічно через серйозне занепокоєння» після того, як «протягом деякого часу» намагалася вирішити це питання внутрішньо. Єрмака, колишнього адвоката з авторських прав, раніше звинувачували київські аналітики та політичні опоненти в тісних зв’язках з Москвою. Він ці звинувачення спростував.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *