США закликали негайно звільнити насильно вивезених до РФ українців

США закликали негайно звільнити насильно вивезених до РФ українців

Сполучені Штати закликали Росію негайно звільнити українців, яких вона вигнала з рідної країни, і допустити зовнішніх спостерігачів, посилаючись на повідомлення про те, що Москва віддає українських дітей на усиновлення та «призводить до зникнення» тисяч інших людей, пише Reuters.

«Незаконна передача та депортація осіб, які перебувають під захистом, є серйозним порушенням Четвертої Женевської конвенції про захист цивільних осіб і є військовим злочином», — заявив у середу держсекретар США Ентоні Блінкен.

У заяві Блінкен зазначив, що повідомлення вказують на те, що Москва «навмисно розлучає українських дітей з їхніми батьками та викрадає інших із дитячих будинків перед тим, як віддати їх на усиновлення в Росії», а також «затримує або призводить до зникнення тисяч українських цивільних осіб, які не пройшли фільтрацію».

Українські офіційні особи звинувачують Росію в депортації сотень тисяч людей з окупованих Росією районів України та примушуванні їх до так званих «фільтраційних таборів» і закликають до підтримки Червоного Хреста.

Москва заперечує навмисне націлювання на цивільних осіб після вторгнення в Україну 24 лютого під час, як вона це називає, спеціальної військової операції, і заявляє, що пропонує гуманітарну допомогу тим, хто хоче покинути країну.

Женевські конвенції 1949 року, які визначають міжнародно-правові стандарти гуманітарного поводження під час конфлікту, забороняють масове примусове переміщення цивільних осіб під час конфлікту на територію окупаційної держави, кваліфікуючи це як військовий злочин.

«Оцінки з різних джерел, включаючи російський уряд, свідчать про те, що російська влада допитала, затримала і примусово депортувала від 900 000 до 1,6 мільйона громадян України, включаючи 260 000 дітей, з їхніх домівок до Росії – часто до ізольованих регіонів на Далекому Сході, – сказав Блінкен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *