Українська авіакомпанія подала до суду на Іран: сума позову складає $1 млрд

Українська авіакомпанія подала до суду на Іран: сума позову складає $1 млрд

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» подала до суду на Ісламську Республіку Іран та її Революційну гвардію за збиття літака рейсу PS752, який був уражений зенітними ракетами у 2020 році, пише Iran International.

В офіційній скарзі, поданій до Вищого суду Онтаріо та нещодавно отриманій Iran International, авіакомпанія вимагала 750 мільйонів доларів компенсації для пасажирів і екіпажу та 250 мільйонів доларів відшкодування збитків.

«Позивач вимагає відшкодування збитків за втрату життя та багажу пасажирів і екіпажу та похідні претензії членів родини, у розмірі 750 мільйонів доларів і відшкодування збитків, пов’язаних із втратою літака, у розмірі 250 мільйонів доларів», — йдеться у документі.

У червні Канада оголосила, що повідомила Іран про рішення Вищого суду Онтаріо про те, що збиття літака “Корпусом вартових ісламської революції” було навмисним. У справі деякі члени родини подали цивільний позов проти Ірану та високопосадовців, які, на їхню думку, винні в інциденті.

Авіалайнер був збитий двома ракетами ППО, випущеними Корпусом, коли він злітав з Тегеранського міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні 8 січня 2020 року. Кілька годин до того Корпус випустив понад дюжину ракет по іракських базах, де розміщені американські війська, у відповідь на вбивство командувача силами Корпусу Гасема Сулеймані, який був ціллю удару американського безпілотника всього п’ять днів до того.

Усі 176 пасажирів і членів екіпажу, включаючи 63 канадців і 10 шведів, а також 82 громадянина Ірану, які перебували на борту, загинули внаслідок катастрофи. На борту було дві пассажирки та дев’ять членів екіпажу з України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *